Deja de câţiva ani încoace busola turismului românesc începe să indice tot mai des sudul. Planetele s-au realiniat, cu ajutorul unor investitori care au modificat, la propriu, destinaţia relaxării la malul mării, astfel încât Neptun, Olimp, Jupiter, Venus sau Saturn să atingă strălucirea maximă.
Interesul turiştilor nu putea rămâne neafectat de aceste mişcări, coborând încet din nordul litoralului spre sud, pe măsură ce a crescut atracţia pentru staţiuni care, până nu demult, erau cu un picior în istorie. Este nevoie, desigur, de eforturi considerabile, dar cu investiţiile impresionante aflate în derulare sudul se va îmbrăca în haina de gală a litoralului, accesorizată cu proiecte imobiliare superbe.
Milioane de euro, pentru milioane de turişti
Viziunea de dezvoltarea a sudului litoralului depăşeste limitata strategie sezonieră aplicată, până nu demult, de întreprinzătorii în turism. Miza este crearea unui lanţ de staţiuni aerisite, ofertante de-a lungul întregului an, cu servicii premium şi posibilităţi de relaxare totale.
Prima a investit administraţia locală din Mangalia. Infrastructura din staţiunile satelit a fost adusă la standardele prezentului, milioane de euro de la Uniunea Europeană regăsindu-se astăzi în plaje şi străzi modernizate, iluminat stradal şi mobilier urban înnoite, spaţiu verde repus ţn drepturile… naturale, pentru ca sudul să nu cadă în capcana mult mai celebrului nord al litoralului, victimă a propriului succes, unde barierele bunului-simţ în materie de dezvoltarea urbanistică au fost demult rupte, arse şi imprăştiate deasupra Mării Negre.
S-a dorit creşterea atractivităţii sudului litoralului pentru investitori şi iată ca investitorii au venit.
Majoritatea întreprinzătorilor sunt români, de la proprietari de vile care au profitat de contextul favorabil renaşterii unei zone prea mult timp ignorate, până la mari companii, care s-au încumetat să renoveze clădiri emblematice sau să ridice unele de la zero, deschizând drumuri noi spre relaxare.

O benefica frenezie investitionala
Una dintre cele mai mari investitii s-a facut in statiunea Olimp, celebrele hoteluri Amfiteatru, Belvedere si Panoramic cunoscand o reintrare triumfala in atentia turismului national si intrnational, cu ajutorul cunoscutului om de afaceri Mohammad Murad. Tot din Olimp mai pot fi amintite investitiile inin luxosul resort Novum by the Sea, cu cele 160 de apartamente cocotate pe o stanca de pe plaja. precum si cele dezvoltate de Certion care si-a pus increderea in potentialul zonei, dezvoltand mai multe proiecte majore, precum VOGH Olimp, Galileo Olimp Resort & Residences si Pharos Olimp, interesele acestui investitor fiind indreptate si spre Neptun, prin proiectele Lago şi Solantis.
Intr-o modernizare accelerata a intrat si Venus, cu numeroase investitii si hoteluri de patru stele, precum Mera Resort, un complex foarte apreciat de turisti, care a readus stralucirea fostelor hoteluri Safir și Onix. Insa procesul de renovare a unitatilor de cazare este mult mai amplu, denotand o adevarata frenezie investitionala.
Viitorul turismului romanesc arata foarte bine privit si de la Neptun, daca ne uitam pe planurile celor care controleaza hotelurile Mera. Nici mai mult, nici mai putin, acestia intentioneaza sa contruiasca cel mai mare parc acvatic din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa, cu o suprafata de aproape 40 de hectare, gazduind un imens aqua park, restaurante, spatii comerciale si un hotel pe masura.
Iar de la Saturn, viitorul se vede perfect. Cea mai recenta investitie este proiectul dezvoltatorului Sopra Saturn, care a conceput un adevarat sanctuar al relaxarii, cel mai inalt si ambitios proiect imobiliar de pe litoralul romanesc, cu 374 de apartamente premium si cea mai frumoasa panorama care poate fi cumparata in partea noastra de lume.
Este, asadar, tot mai evidenta noua interpretare a conceptului de calitate in turism si cu adevarat imbucurator este optimismul investitorilor, care isi arunca ancora aici, facandu-si planuri pe termen lung. Spre exemplu, Sopra Saturn mai are in executie proiectul Sopra Jupiter, iar in faza de proiectare/autorizare Sopra Neptun si Sopra Olimp.

Viziunea acestui dezvoltator este mai complexa tintind catre dezvoltarea tuturor facilitatilor, dar mai ales, a serviciilor necesare unei experiente turistice demne de anul 2022. Pe infrastructura generata de proiectele imobiliare aflate in diferite faze de executie/proiectare dezvoltatorul vizeaza crearea unui unui lant turistic perfect integrat care sa includa plaje private, centre de spa si tratament deschise tot timpul anului, restaurante, locuri de joaca pentru copii, galerie fashion. Insa cheia intregului concept va fi atragerea si pastrarea celor mai buni oameni pentru a oferi serviciile turistice de calitate care lipsesc atat de mult pe litoralul romanesc
Specialistii din domeniu spun ca, in zgomotul creat de investitiile din nord, sudul litoralului si-a creat deja premisele pentru a deveni polul turistic al Romaniei pentru urmatoarele decenii, motiv pentru care, investitorii se lupta pentru terenurile cu pozitii bune.