Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, la data de 16.01.2024 a dispus prin rechizitoriu trimiterea în judecată a 22 de inculpați, dintre care 4 în arest la domiciliu și 5 sub control judiciar, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, în formă continuată, complicitate la furt calificat, în formă continuată și tăinuire.
În esență, prin rechizitoriu s-a reținut că în perioada iulie-octombrie 2023, atât ziua cât și pe timpul nopții, cu o frecvență aproape zilnică, inculpații Marian Olteanu, Titel Călin și Ionuț Olteanu au sustras din vagoanele garate în triajul Portului Constanța, prin forțarea sigiliilor de siguranță și deschiderea trapelor de descărcare, diferite mărfuri (cereale de diferite feluri, cocs, îngrășăminte), pe care le-au ambalat în saci și le-au ascuns pe platformele vagoanelor, pentru a le transporta în afara portului.
Autorii au fost sprijiniţi în activităţile lor infracţionale de inculpatul Ionuț Olteanu., angajat al unei societăţi cu sediul în Portul Constanța, care îi anunța despre sosirea în port a vagoanelor încărcate cu marfă.
De asemenea, inculpații Marian Olteanu., Titel Călin și Ionuț Olteanu au beneficiat uneori şi de contribuţia cu acte de executare a inculpatei Mariana Curcan, care, împreună cu inculpata Rodica Elisabeta Nicula avea rolul de a asigura zona comiterii faptelor și de a-i anunţa pe autori despre eventuala prezenţă a organelor de poliţie.
După ce erau scoşi în afara Portului Constanţa, sacii cu mărfuri erau depozitați în curţile inculpaţilor Alexandru Stoica şi Marian Popescu, situate în apropierea căii ferate. De la cele două imobile mărfurile erau vândute către diferiţi clienţi, ori transportate către alte persoane, cu autoturisme conduse de inculpații Gheorghe Petrov și Adrian Constantin Bădescu.
Astfel, autorii și-au dezvoltat o rețea de clienți, cărora le-au vândut mărfurile sustrase. Dintre aceștia au fost identificate 13 persoane, ce au fost inculpate întrucât cercetările au relevat că ele cunoşteau provenienţa ilicită a mărfurilor, iar frecvența cu care au cumpărat a fost de natură a-i încuraja pe autori să continue activităţile infracționale.
S-a reţinut că în perioada indicată inculpaţii au sustras peste 77.000 kg de cereale și cărbuni, valoarea estimată a prejudiciului total cauzat mai multor societăți de transport marfă fiind mai mare de 121000 lei.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorul de caz a instituit măsuri asigurătorii, iar prin actul de sesizare a instanţei a fost solicitată luarea măsurii de siguranţă a confiscării extinse a sumelor de bani obținute în mod ilicit de către autori, de la începutul anului 2023.
Cercetările au fost efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția de Poliție Port, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie ai Grupului de Nave Constanța și al celor din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Constanța, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale. Trimiterea rechizitoriului la instanţa de judecată nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanța, sub numărul 1200/212/2024
L.B.
Citește și:
La magazin Profi casa de cultura sunt multe certuri intre salariati de cand s-a angajat aici o casiera turcoaica cu ochelari de vedere. De multe ori faceam cumparaturi de la acest magazin, dar decand a venit aceasta casiera, am inceput sa vin cat mai rar. Motivul: aceasta are tendinta de a insela clientii fie la rest, fie la incasare fie la ce o duce mintea plina de hotie, nu vrea sa dea chitanta, se face ca are treaba cu alt client, etc