Un cunoscut carder de la malul mării vrea să aibă cazierul curat: legături și cu Ghiață, din gașca lui Rechinul

0
1388
Foto cu rol ilustrativ

Răzvan Marian Scurtulescu ajungea în atenția opiniei publice în 2010, fiind atunci cercetat, de DIICOT, pentru clonare de site-uri web și de carduri. Sursele de la acea vreme scoteau în evidență și anumite legături cu celebrul Mihai Ghiață, carder, condamnat la ani grei de închisoare. Acum, Scurtulescu a depus o cerere de reabilitare judecătorească, înregistrată la Tribunalul Constanța pe 22.05.2023. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 2.08.2023.

Răzvan Marian Scurtulescu a făcut parte dintr-o reţea de carderi, alături de mai multe persoane, fiind vorba de cauze separate. Printre cei cu care „a colaborat“ se află Sebastian Grocloth, Gabriel Florin Teliceanu, Ștefan Clocean, Cătălin Zlate, zis Roşcatu etc. Însă, unii dintre „colaboratori“ au avut legături infracționale și cu Mihai Ghiață, zis Ice, un cunoscut personaj mioritic.

Spre exemplu, potrivit DIICOT Constanţa, Răzvan Marian Scurtulescu, alături de alte persoane au falsificat mai multe carduri, inclusiv ale unor cetăţeni străini, şi au retras bani de la bancomate ale Raiffeisen Bank, inclusiv din Constanţa. Astfel, mai mulți cetățeni, cei mai mulți din Franța, s-au plâns că le-au fost golite conturile bancare, iar reprezentanții bănci au depus plângere.

A început o amplă anchetă și filaje, și așa a ieșit la iveală întreaga grupare, care se ocupa cu clonarea de pagini web. Oamenii accesau paginile, își introduceau datele, iar indivizii se apucau să cloneze carduri și retrăgeau banii. În 2013 au fost condamnați definitiv, fiind vorba de câțiva ani de închisoare pentru fiecare, unii dintre ei chiar cu suspendare.

Însă, Cătălin Zlate, zis Roșcatu, a mai făcut parte dintr-o grupare infracțională, alături de alți indivizi, între care și Mihai Ghiață, zis Ice, din Constanța. Potrivit anchetatorilor, ei ar fi reușit să scoată, în perioada 2004 – 2006, din conturile mai multor cetăţeni americani sau ai Uniunii Europene, câteva milioane de dolari. Metoda de operare era aceeași cu cea descrisă mai sus.

Ajungând la Mihai Ghiață, acesta a fost condamnat la 13 ani de închisoare, în 2013, însă a fugit în Mexic. Părea că duce acolo o viață liniștită, chiar dacă era urmărit prin Interpol, pentru a-și executa pedeapsa cu închisoarea în România.

A fost prins în data de 15 iulie 2021, în urma unor descinderi coordonate de către procurorii din Mexic, în urma cărora au fost descoperite echipamente de clonare a cardurilor și alte obiecte ce fac obiectul unor infracțiuni informatice. A fost reținut și, ulterior, arestat în Mexic.

Se pare că Ghiață făcea parte din gruparea infracțională condusă de Florian Tudor, zis Rechinul, acuzat de instalarea de bancomate în destinaţii turistice mexicane şi folosirea unui software specializat, în scopul clonării cardurilor de credit.

Revenind la Răzvan Marian Scurtulescu, acesta a solicitat acum reabilitarea judecătorească.

Liliana BELCIUG

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.