Un șofer a fost amendat de Rutieră, la Năvodari, pentru lipsa documentelor, în timp ce era la muncă în Franța

0
226234
Imagine cu rol ilustrativ, FOTO Cătălin SCHIPOR

O situație mai puțin obișnuită, petrecută la Năvodari, a ajuns în instanță pentru a fi soluționată. Un șofer a fost amendat de polițiști pentru o abatere în trafic, deși nu se afla în țară în momentul respectiv, potrivit celor relatate de acesta. Iar bărbatul a adus și dovezi în acest sens, pentru a-și dovedi nevinovăția.

Gheorghe Petrechiuță, un bărbat din comuna Adamclisi, județul Constanța, a cerut instanței să i se anuleze un proces verbal de contravenție despre care, spune el, a fost încheiat, în mod ciudat, într-un moment în care el era plecat peste hotare. Mai exact, în procesul-verbal încheiat pe data de 22 februarie 2020, emis de Poliția Orașului Năvodari, se arată că bărbatul a fost surprins în trafic, la Năvodari, fără a avea documentele la el, în momentul solicitării de către polițistul Serviciului Rutier.

Potrivit unei plângeri care a luat drumul instanței, prin intermediul avocatului Eduard Niță, în acea perioadă se afla în Franța, unde este angajat încă din 2016.

În fapt, în luna februarie anul curent am primit prin poștă o înștințare  potrivit căreia datorez suma de 870 de lei la bugetul local (…) Atașat a fost și procesul-verbal din 22.02.2020 emis de Poliția Orașului Năvodari de care am luat atunci cunoștință prima dată.

Conform acelui proces-verbal, aș fi fost oprit în trafic de un agent de poliție în timp ce conduceam autoutilitara marca MITSUBISHI 2200 cu nr. CT 76 GLU și am fost sancționat cu 6 puncte amendă în valoare de 870 de lei pentru că nu aveam asupra mea actele necesare controlului la momentul opririi. Starea de fapt constatată este FALSĂ, deoarece în acel moment eu munceam cu forme legale în Franța, lucru pe care îl dovedesc cu acte, și nu aveam cum să conduc acel autovehicul în Năvodari, despre care de fapt nici nu știu nimic pentru că nu îmi aparține.

Nu știu cum agentul constatator a putut întocmi acel proces-verbal, consemnând datele mele personale. Se poate ca cineva s-a prezentat cu numele meu și apoi mi-au fost luate datele din baza de date când a fost completat procesul-verbal. După cum se observă pe acel proces-verbal nici nu este semnătura mea și pare că a fost întocmit în lipsa persoanei sancționate”, susțină bărbatul în plângerea depusă la Judecătoria Constanța.

Mai departe, bărbatul ne oferă argumente care să-i dovedească nevinovăția.

De fapt, eu pe 14 ianuarie 2020 am plecat cu Wizz Air din București către aeroportul Bruxelles-Charlerois, Belgia, urmând să lucrez în continuare în orașul Roubaix, din Nordul Franței, aproape de granița franco-belgiană, în baza contractului de muncă cu durată nedeterminată depus în copie la dosar. Ca dovadă că eu lucram în Franța la momentul când a fost întocmit procesul-verbal, depun fișele de plată detaliate unde se vede că în luna februarie, când am fost amendat în România, eu am lucrat în Franța toate cele 151,67 de ore de bază dar și 28 + 14 ore suplimentare, în total 193,67 de ore, deci nu aveam cum să lipsesc ca să fiu în România. Mai mult decât atât, eu am dovada că am trimis din Franța, orașul Roubaix, sume de bani prin Western Union, în data de 13.02.2020 dar și în data de 20.03.2020, deci în perioada când am fost amendat”, mai declară reclamantul.

Reclamantul a mai solicitat ca polițistul respectiv să fie citat și audiat ca martor, pentru a se lămuri modul în care s-au petrecut lucrurile.

Și acesta nu ar fi singurul motiv pentru care s-a solicitat anularea amenzii: Potrivit avocatului Eduard Niță, procesul-verbal de contravenție a fost comunicat cu depășirea termenului legal de două luni, și drept urmare, executarea sancțiunii contravenționale este prescrisă, conform art. 14 din O.G. 2/2001.

Vom reveni.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.