Sărbători cu aglomerație! De asta au avut parte cadrele medicale de la Unitatea de Primire Urgențe din Constanța. Zeci de persoane solicită în această perioadă serviciile de urgență pentru afecțiuni apărute după excesele alimentare și bahice sau traumatisme rezultate în urma unor altercații sau din accidente rutiere.
Printre cele mai întâlnite cazuri amintim, etilismul acut și cronic, atât la bărbați cât și la femei, colicile biliare și renale, sindromul dispneic, dispeptic, diareic, sindromul coronarian acut, criză HTA, diabet decompensat, AVC sau AIT.
Cabinetele medicilor de familie au fost închise, dar și nevoia multor bolnavi de a petrece câteva zile în familie au condus, de Sfântul Ștefan, la o adevarată avalanașă în spitalele constănțene. În doar câteva ore, medicii au evaluat aproape 300 de pacienți. La Spitalul Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei din Constanța, până la ora 17.00 fuseseră înregistrați 280 de pacinți. Urgența de Pediatrie a fost asaltată de copii cu tuse, febră sau vărsături.
“Am copilul de 5 zile cu febră 39, deși este în tratament cu antitermice și antiobiotice. Nu reușesc să-i scat temperatura și am decis să vin la UPU, să fie consultat de pediatru și să îmi ofere un tratament adecvat. Este foarte aglomerat aici, dar așteptăm cât este necesar să ne consulte copilul”, ne-a relatat o mămică îngrijorată de starea copilului său și care a fost nevoită să aștepte mai bine de 2 ore în UPU pentru consult. Tot la Pediatrie au ajuns în aceste zile și mulți copii ucraineni cu infecții acute de căi respiratorii superioare sau otalgie.
Tot la urgență s-a prezentat și o femeie cu ambii ochi învinețiți. O altă constănțeancă a fost agresată de fostul concubin chiar pe stradă. Nu i-a păsat că aceasta era însoțită de o colegă de muncă. Bărbatul, aflat sub influența alcoolului, s-a năpustit asupra ei și a lovit-o. Vrând să scape din mâinile lui, femeia s-a dezechilibrat și a căzut. Ulterior s-a ales cu un traumatism la membrul superior drept și era dispusă să-l reclame la poliție, pentru a solicita ordin de restricție, pentru că se temea pentru viața ei.
O altă femeie care prezenta scaune diareice de mai multe zile și-a făcut curaj să ceară ajutor medical abia de Crăciun, când era deja deshidratată. Mulți pacienți amână deplasarea la medicul de famielie sau la spital și ulterior starea lor de sănătate se agravează. Așa s-a întâmplat și cu o femeie cunoscută de medici cu afecțiuni psihice, care a preferat să-și înlocuiască medicația cu “vinul roșu”.
Situația se va stabiliza abia după Sfântul Ion, spun medicii, având în vedere că mulți pacienți fuseseră externați înainte de Crăciun doar pentru a-și petrece sărbătorile acasă. Potrivit conducerii unității sanitare din Constanța, 1409 persoane au fost preluate de medicii din cadrul Unității Primiri Urgențe începând cu dimineaţa zilei de 24 decembrie și până de Sfântul Ștefan, la ora 08.00. Mai exact, discutăm despre 535 copii și 874 adulți.
În urma investigațiilor de specialitate, au fost spitalizaţi 259 pacienți. Dintre secțiile cu cele mai multe internări în perioada Crăciunului menționăm secțiile Clinice Pediatrie (62), Cardiologie (28), Neurologie (25) si Gastroenterologie (15). Cele mai multe prezentări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore: 511 pacienţi, dintre care 195 copii, au fost preluaţi şi investigaţi în regim de urgenţă. Iar 88 dintre aceştia au rămas internaţi.
În prima zi de Crăciun au ajuns la Unitatea Primiri Urgenţe 428 pacienţi, 91 au fost internaţi. Alţi 470 pacienţi au fost înregistraţi în evidenţele UPU, în ajunul Crăciunului. Din totalul celor 1409 cazuri, 23 au fost repartizate pe cod roşu (Camera de Resuscitare), 132 pe cod galben, pe cod verde – 1197 iar pe codurile alb şi albastru, 57 cazuri.
Conducerea spitalului a atras atenția în repetate rânduri asupra situației supraaglomerării din UPU, cu situații ale unor pacienți care nu reprezintă urgențe, cazuri ale unor pacienți care puteau fi tratați la centrele de permanență, însă aceștia preferă să agloemereze urgența și să facă gălăgie că așteaptă prea mult pentru a putea fi consultați.
Precizăm faptul că programul unității medicale nu se modifică în perioada sărbătorilor, iar stocul de medicamente este în permanență actualizat, astfel încât actul medical să fie continuu și de calitate chiar și de Anul Nou.
A.V.