Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Focus Press despre situația cu care se confruntă județul Constanța în privinţa deşeurilor şi a colectării selective, controalele pe care le efectuează pe litoral, situația cetățenilor care locuiesc în Poarta 6 și despre ce sesizează oamenii.
Reporter: Ce activități a desfășurat Garda de Mediu Constanța în primul trimestru din an?
Steluța POPESCU: A fost destul de plină activitatea noastră. Am efectuat în jur de 500 de controale, desigur că am aplicat și sancțiuni, am impus măsuri și ne vom continua activitatea. Comparativ cu anul trecut, am desfășurat mai multe acțiuni, pentru că suntem și mai mulți comisari.
R.: În anii trecuți ați desfășurat controale pe litoral, cu prepoderență în Mamaia Nord, în ceea ce privește depozitarea ilegală a deșeurilor, a investitorilor care au lucrări de construcții. Ați desfășurat controale și în acest an?
S.P.: În fiecare an avem controale tematice pentru verificarea șantierelor de construcții și a societăților care generează disconfort, fie pe partea de poluare atmosferică, fie pe gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Luna trecută am fost în control la cinci șantiere și am aplicat două sancțiuni, iar luna aceasta avem activitate mai intensă pe șantiere.
R.: Ați verificat depozitarea de deșeuri de pe Bulevardul Aurel Vlaicu, terenul unde era fostul Obor? Respectă legea?
S.P.: Am efectuat o verficare împreună cu Poliția Locală la acel depozit, anterior verificării noastre mai fusese odată Poliția Locală, și avem semnale că au început curățarea terenului. Este o zonă destul de circulabilă, chiar dacă nu sunt deșeuri care să miroasă sau să producă un alt fel de disconfort, este o zonă cu impact vizual pentru turiștii care vor veni pe litoral.
R.: Recent, ați amendat o societate, după sesizarea cetățenilor din cartierul Poarta 6. Ce au reclamat? Care era disconfortul?
S.P.: Cetățenii din cartierul Poarta 6 au reclamat disconfortul olfactiv (miros neplăcut). Am mers să facem verificări în proximitatea cartierului și apoi am extins căutările și pe zona portuară, unde am identificat o societate care depozitează cărbune. Problema a fost că acest cărbune a fost depozitat peste perioada normală de depozitare, conform fișei tehnice a mărfii, și din aceste motive se autoaprindea și se generau emisii de poluanți în atmosferă. Ne-am mobilizat, am luat legătura cu firma și sperăm ca, în cel mai scurt timp, să scăpăm de acea marfă, dar sunt câteva impedimente, din ce am înțeles. Am aplicat și o amendă pentru că nu a luat toate măsurile astfel încât să nu genereze disconfort olfactiv.
R.: Cum veți acționa în acest sezon estival?
S.P.: Vom merge în toate stațiunile și vom face controale în zona de plajă, dar și în altele. Acum două săptămâni am fost la Costinești, în zona unde a fost festivalul Beach Please!, și am avut surpriza neplăcută să constatăm că starea de salubritate a plajei pe zona unde a avut loc festivalul era deplorabilă. Organizatorii trebuiau să se preocupe și să asigure o colectare mai bună a deșeurilor, având în vedere că au trecut deja două săptămâni de când s-a încheiat evenimentul, plaja trebuia să fie curățată și să fie predată către Apele Române. Am invitat reprezentantul societății la noi, să ne prezinte niște documente, și vom lua toate măsurile legale care se impun, cel mai probabil îl vom amenda.
R.: Câte reclamații primiți, pe lună, de la cetățeni? Ce reclamă aceștia?
S.P.: Primim în jur de 40 de sesizări. Un sfert din ele nu sunt de competența noastră și le redirecționăm. Oamenii reclamă, în special, deșeurile și disconfortul olfactiv. Noi colaborăm foarte bine cu Poliția Locală, pentru că și ei au competențe de control. Pe lângă activitatea noastră, noi avem și competențe în Portul Constanța, pentru că avem două puncte de trecere a frontierei și acolo avem, zilnic, echipe care verifică transferurile de deșeuri.
a consemnat Mihaela GIUGLEA