VIDEO. Enciu, vicepreşedintele CJC: Reabilitarea Bisericilor de cretă de la Murfatlar este prioritatea mandatului meu

0
268

Petre Enciu este consilier județean U.S.R.-P.L.U.S. și ales de către colegi unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Constanța. Acesta are în subordine Direcția Generală de Proiecte, un serviciu foarte important al administrației județene, de vreme ce avem atâta nevoie de fonduri europene pentru modernizări, reabilitări etc.

În acest moment, Consiliul Județean Constanța are în implementare douăsprezece proiecte cu fonduri nerambursabile, cu o valoare de aproximativ 400 de milioane de lei. De la modernizare drumuri județene până la reabilitare a instituțiilor de cultură și a obiectivelor turistice.

„Sunt o serie de proiecte în implementare, cifrate la aproximativ 400 de milioane de lei. Sunt douăsprezece proiecte. Este vorba de trei drumuri județene aflate în reabilitare, după care sunt aceste obiective culturale, pentru care sunt demarate proiectele de reabilitare și punere în valoare: vorbim de Muzeul de Istorie Națională, de Mormântul Hypogeu, Edificiul Roman și Cetatea Carsium. Sunt în implementare și trei proiecte finanțate prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre, proiecte de dotări micuțe, se ridică undeva la un milion de euro fiecare etc.“, a declarat Petre Enciu pentru Focus Press.

Acesta are în subordine Direcția Generală de Proiecte, direcție care se ocupă de scriere/elaborare, implementarea și monitorizarea proiectelor cu fonduri europene, după încheierea procesului-verbal de recepție, pe durata garanției lucrărilor, care este, de regulă, de cinci ani.

În acest an, Consiliul Județean Constanța are în vedere depunerea de noi proiecte pentru atragerea de fonduri europene, unul dintre obiectivele mandatului de vicepreședinte al lui Enciu fiind reabilitarea ansamblului rupestru de la Murfatlar.

„Sperăm ca anul acesta să depunem spre finanțare nerambursabilă proiecte pentru noul Acvariu, care se va construi în incinta Delfinariului, Teatrul de Vară Soveja, reabilitare și transformare, și reabilitarea ansamblului rupestru de la Murfatlar. Chiar ieri (20.01.2021 – n.r.) am făcut o vizită acolo, acest proiect este de cea mai mare importanță pentru mine, având în vedere bogăția culturală care se află în acel loc. Avem temele de proiectare de la Institutul Național al Patrimoniului, trebuie să facem studiul de fezabilitate și celelalte documente necesare, dar sper, cu optimism, să depunem acest proiect anul acesta.

Mai avem în vedere reabilitarea unui drum județean, 226A și B, între Tariverde și Crucea“, a dezvăluit Petre Enciu.

În opinia vicepreședintelui C.J.C., primul proiect care va fi depus spre finanțare nerambursabilă este construirea unui nou Acvariu în municipiul Constanța, în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (Delfinariu).

Enciu consideră că județul Constanța are nevoie și de o nouă sală de teatru în municipiul-reședință de județ, deoarece cea actuală este subdimensionată. În opinia sa, aceasta ar trebui să aibă 350 – 400 de locuri pentru spectatori. Astfel, se dorește transformarea Teatrului de Vară Soveja într-o nouă sală de teatru închisă, pentru Teatrul de Stat Constanța.

„Aici trebuia să fie construită și o nouă sală pentru Teatrul pentru Copii și Tineret, dar acum se dorește realizarea acestuia în incinta Delfinariului, pentru ca cei mici să poată participa acolo la cât mai multe activități, inclusiv să meargă la un spectacol de teatru.

Oricum, sincer, nu aș fi fost de acord cu încă o clădire în Parcul Tăbăcărie, pentru că Alianța U.S.R.-P.L.U.S. s-a împotrivit întotdeauna construcțiilor noi în parcuri“, ne-a mărturisit Petre Enciu.

Vicepreședintele C.J.C. a susținut că va urmări cu mare atenție toate proiectele europene pe care le va implementa instituția, considerând că este foarte important ca un vicepreședinte, pe lângă echipa tehnică din Consiliul Județean, să se implice la fața locului și să analizeze, să urmărească derularea lucrărilor. Doar așa proiectele nu se vor mai finaliza cu întârziere și nu vor mai apărea atât de multe dificultăți, așa cum s-a tot întâmplat până acum.

Din fericire, noua administrație județeană are în vedere și rezolvarea problemelor de la Centrul de Excelență în Turism, clădire reabilitată tot cu fonduri europene,  în urmă semnării unui contract, în acest sens, în anul 2013, dar care este goală și acum, încă de la momentul finalizării lucrărilor. Niciun operator din turism nu a dorit să închirieze un spațiu în acest centru până acum, deși Consiliul Județean Constanța și-a asumat ca în permanență aici să funcționeze trei firme, conform contractului de finanțare nerambursabilă

Alte declarații cu privire la proiectele cu fonduri europene aflate în atenția administrației județene și despre colaborarea coaliției formate de P.N.L. și U.S.R.-P.L.U.S. la nivelul județului Constanța, în materialul video.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.