City managerul Constanței, Felicia Ovanesian, a declarat marți, 18 octombrie a.c., într-o conferință de presă, că nu există și nu a existat vreo autorizație de construire pentru podul clădirii din Palatul Arhiepiscopiei.
„Din verificările efectuate până în acest moment, nu există autorizație de construire sau nu a existat pentru podul clădirii de pe Arhiepiscopie. Din informațiile obținute în cursul zilei de ieri, care le puteți verifica pe Google, supraetajarea a fost edificată în anul 2007 sau în jurul anului 2007, la nivelul municipiului Constanța, în evidențele primăriei, pentru locația Arhiepiscopiei nu mai există vreo autorizație emisă pentru construire din anul 2000”, a spus Ovanesian.
City managerul Constanței a spus că în anul 2007 au fost edificate lucrările neautorizate, însă Arhiepiscopia Tomisului nu mai poate fi sancționată, deoarece totul s-a prescris de atunci.
„Ultima autorizație eliberată este 3839 din 4/13/2000, care are obiect refacerea împrejmuire la clădirea Arhiepiscopiei Tomisului. Nu a fost sancționată, nici măcar o dată verificată. Nu a existat niciodată nicio sancțiune. Dacă este real că lucrările neautorizate au fost realizate în anul 2007, nici măcar nu mai pot fi sancționați, este prescris. Puteau fi constate în trei ani”, a spus Felicia Ovanesian.
Ovanesian a spus că nu i se pare etic să ofere bani pentru ceva ce nu a fost niciodată autorizat.
„Vi se pare etic să dau bani să se facă ceva ce nu a fost niciodată autorizat? Vorbesc din perspectiva Feliciei Ovanesian, nu a autorităților locale. Nu mi se pare etic, dovadă ce se întâmplă cu lucrările neautorizate”, a mai adăugat city managerul.
Context:
ISU Dobrogea a transmis, duminică, că Palatul Arhiepiscopiei nu avea nevoie de autorizație de securitate la incendiu. ISU Dobrogea mai specifică că din anul 2000, în podul construcției au fost amenajate spații de reședință pentru călugări.
„Palatul Arhiepiscopal este o construcție ce datează încă din anul 1932. Începând cu anul 1998 aceasta are destinația de reședință a Arhiepiscopiei Tomisului. Ulterior anului 2000, a fost amenajat un spațiu funcțional în podul construcției cu funcțiunea de chilii (spații de reședință pentru călugări). În acest moment, având în vedere faptul că destinația este aceeași, precum si funcțiunile Palatului Arhiepiscopal Tomis, cât și a legislației in vigoare, acesta nu necesită autorizație de securitate la incendiu, fiind stipulat acest aspect la art I, lit f din Anexa nr 1 a HG 571 din 10 august 2016, cu modificările si completările ulterioare”, precizează ISU Dobrogea.
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seară, la mansarda Palatului Arhiepiscopiei. Incendiul a fost lichidat la aproximativ trei ore distanță de la izbucnire. Cauza probabilă a incendiului a fost o lumânare lăsată nesupravegheată, susține ISU Dobrogea.
„Din cercetările efectuate la locul intervenției, cauza probabilă a incendiului este lumânare lăsată nesupravegheată”, potrivit reprezentanților ISU Dobrogea.
P.I. V.I.