Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat cotidianului Focus Press, despre anumite proiecte ce nu au putut fi implementate la nivelul unității administrativ teritoriale. Edilul-șef spune că anumite proievte nu pot fi finanțate la nivel european: parcările, explicând care ar fi cea mai optimă variantă pentru realizarea unor astfel de obiective de investiții.
La nivel european nu se finanțează parcări. Cine spune că proiectele de genul trebuie făcute pe fonduri europene, că de ce nu facem: NU SE DAU BANI pentru astfel de obiective de investiții. Cea mai bună varianță ar fi pe parteneriat public-privat. Este momentul în care oamenii nu prea vor să investească, iar noi primăriile ne gândim dacă avem bani să construim . Din banii de impozite pe care le plătesc oamenii ducem funcționare, în condiții normale, a primăriei”, a declarat Florin Chelaru.
Florin Chelaru spune că acesta a fost un mandat greu: „Pentru mine a fost cel mai greu mandat. Nu mă așteptam să fie așa, sub nicio formă, pentru că scăpasem de faza de documentații și ar fi trebuit ca lucrurile să decurgă foarte bine. Doar că, am avut parte de surprize, nu au mai fost bani, constructorii nu au mai avut bani”, a conchis primarul orașului Năvodari.
Edilul-șef a adus lămuriri în ceea ce privește Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – „Zona Litoral Mamaia Nord – Năvodari”, ce a permis construirea de blocuri în zona de nord a litoralului românesc. Florin Chelaru susține că acel P.U.Z. nu a fost elaborat pe timpul mandatelor sale.
„Eram și eu consilier. Am înțeles atunci cum a gândit proiectantul și cum a înțeles întregul Consiliu Local acel P.U.Z. în zona malului mării. Acum am trăit să o văd și pe asta, să se efectueze controale după 15 ani, să ne spună că totul este rău, când toată lumea știe că toate documentele de primărie pleacă spre Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Finalizarea lor acolo se duce. Au fost aplicate amenzi de-a lungul timpului, dar niciodată pe tipul de interpretare a acestui Plan Urbanistic Zonal.
La momentul acesta nimeni nu mai construiește, decât cei ce trebuie să își finalizeze proiectele, dacă așa s-a decis. Eu nu zic nimic, mă aflu în instanță cu acestea. Ne supunem. Nu știu ce se urmărește, am dat toate documentele, copiile originalelor, chiar și originalele proiectelor”, mai spune Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari.
Precizăm faptul că în urma controalelor efectuate de Inspecția în Construcții și de către Instituția prefectului județului Constanța s-a constatat că peste 200 de imobile au fost construite ilegal. Astfel, au fost aplicat aproape 300 de sancțiuni, iar zeci de șantiere au fost oprite.
Loredana MIHAI
Citește și: