Sâmbătă, 27 aprilie a.c., este relansat Aeroportul Internaţional „Alexandru Podgoreanu” din Tuzla.
În octombrie 2020, Regional Air Services a semnat contractul pentru Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii aeroportuare la Aeroport Tuzla, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020).
Investiţiile acoperă toate nevoile aeroportului legate de infrastructură: amenajarea suprafeţei de mişcare aeroportuară (amenajarea pistei de decolare-aterizare 04-22 cu lungimea de 900 m, a pistei de decolare-aterizare 16-34 cu lungimea de 420 m), realizarea platformelor de întoarcere pe pistă, a căilor de rulare, a benzii de siguranţă si realizarea platformei de îmbarcare-debarcare, instalarea balizajului luminos pentru operarea pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate redusă, construirea drumului şi a gardului perimetral de securitate cu sistem de supraveghere cu televiziune în circuit închis (TVCI), construirea unui turn de control şi anexele aferente.
În iunie 2023, a urmat proiectul Conformarea Aeroportului Tuzla, județul Constanța, la cerințele operaționale de siguranță și securitate aeroportuară, finanțat tot prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), prin care s-au achiziţionat echipamente, autovehicule pentru intervenții în situații de urgență, sisteme pentru controlul traficului aerian, echipamente şi sisteme de control pentru pasageri, bagaje și mărfuri.
Tuzla este, în prezent, un aeroport regional mic, deţinut şi operat de Regional Air Services. Nou, elegant, performant, charmant. Unic în felul său. Este cel mai atipic şi cel mai bine adaptat unei nişe de piaţă specifice din România.
Va deservi aeronave un pic mai mari decât până acum (până la 40 de pasageri), va putea găzdui zboruri şi noaptea, va atrage noi operatori care au acest profil, va încuraja rutele interne şi internaţionale scurte şi va face litoralul mai accesibil şi mai plăcut românilor din vestul ţării, va atrage investiţii.
Cu ajutorul unui punct de vamă-graniţă permanent – ce trebuie să devină în cel mai scurt timp funcţional –, va atrage un trafic constant / consistent de aeronave medii şi mici din afară, soluţionând problema abandonului din cauza lipsei accesului la infrastructura potrivită din România.
V.I.



