VIDEO INTERVIU. Bolizii de lux de la Garda de Coastă: cea mai scumpă maşină confiscată de poliţişti de frontieră este un Lamborghini Huracan

0
3647

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă desfăşoară activităţi specifice în zona de competenţă, care vizează supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migrațiilor ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

La capitolul infracţionalitate transfrontalieră, nu puţine sunt situaţiile când poliţiştii de frontieră confiscă maşini furate din străinătate sau care au fost utilizate în comiterea unor grave infracțiuni. 

După ce sunt confiscate, maşinile ajung în parcul auto al Gărzii de Coastă, unde îşi aşteaptă adevăraţii proprietari. Însă, în foarte multe dintre cazuri, autoturismele nu sunt revendicate niciodată. După ce sunt găsiţi, proprietarii se plâng de costurile uriaşe de transport pe care ar trebui să plătească pentru a intra din nou în posesia maşinii.

Reporterii Focus Press au discutat cu purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța, inspector principal Andrei Ene, despre situația autovehiculelor și autoturismelor aflate în custodia instituției:

“În acest spațiu în care ne aflăm, repectiv locul în care noi depozităm aceste mijloace de transport, fiind introduse teoretic și practic în camera de corpuri delicte a Gărzii de Coastă, se află aproximativ 165 de mijloace de transport. Majoritate sunt autoturisme, undeva la 131, restul fiind autoutilitare, furgonete, remorci, camioane, autobuze de mai multe tipuri. Iar ca utilaje cap tractor, TIR și așa mai departe”, explică Andrei Ene.

În cursul acestui an au fost aduse la sediul instituției Gărzii de Coastă 29 de mijloace de transport în comun ce au fost introduse în camera corpuri delicte a Gărzii de Coastă.

Totodată, reprezentantul Gărzii de Coastă a vorbit și despre cele mai vechi autovehicule aflate în custodia instituției abilitate, dar și despre situația acestora juridică: “Avem autovehicule în acestă curte chiar și din anul 2008, situația lor juridică fiind complexă, întrucât sunt mai multe situații. Există în continuare pe rolul Parchetului sau instanțelor procese penale pe rol, nefiind emise, încă, decizii finale de restituire a autovehiculelor. Totodată, există situații în care s-au emis aceste dispoziții de restituire, aceste rezoluții, încheieri ale instanțelor. În cazul în care nu există un asemenea document dat de către un magistrat prin care organul de cercetare penală trebuie să îl pună în aplicare, deci trebuie să restituie acel bun, aceste mijloace de transport rămân în curtea Gărzii de Coastă exact cum le vedeți. Noi trebuie să punem imediat în mișcare tot mecanismul de a restitui acest autovehicul. În principal trebuie să luăm legătura cu persoana căreia i se va restitui acest autovehicul. Aici intervin anumite probleme, în mare parte aceste persoane sunt cetățeni străini, noi le comunicăm aceste încheieri ale Parchetelor sau instanțelor, prin diferite metode, dar, în cazul în care nu poate fi identificată efectiv această persoană, noi nu putem face absolut nimic decât să păstrăm în continuare autovehicul. Nu putem să îl declarăm ca bun abandonat și să intre în procedura de intrare în patrimoniul statului. În situația în care luăm legătura cu situația în cauză, i se restituie bunul și atunci dumnealui are un termen de șase luni de zile în care să vină, să ridice autoturismul sau autovehiculul, personal sau prin mandatar. Și aici sunt două variante: ori vine să îl ridice, ori nu vine. În situația în care nu vine dar avem dovada că a fost informat despre lucrul acesta, atunci după șase luni de zile putem demara procedurile de valorificare de către ANAF, sau predare la fierd vechi și așa mai departe”.

Cel mai scump autoturism luat în custodie de Garda de Coastă în urma acțiunilor efectuate este un Lamborghini Huracan în valoare de aproximativ un milion de lei.

Vă invităm să urmăriți declarațiile complete în materialul VIDEO:

Loredana MIHAI

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.