VIDEO. Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș a realizat alături de studenții UMC un proiect unic în România, o platformă de măsurare a sistemelor radiante care include o cameră anecoidă

0
859

Oferta educațională din cadrul Universității Maritime din Constanța este extrem de atractivă pentru viitorii studenți, căci, pe lângă disciplinele din domeniul navigației, aceștia pot opta și pentru studierea cursurilor în domeniul ingineriei. Astfel, la UMC se poate studia și domeniul cercetării științifice, respectiv tehnici ale frecvențelor foarte înalte.

Concret, în cadrul UMC există două facultăți ce cuprind mai multe ramuri, Navigație și Transport Naval și Electromecanică Navală. Programul de studii din cadrul Electromecanicii cuprinde mai multe programe de studii, între care și cea a tehnologiilor și sistemelor de telecomunicații. Specializarea de studii universitare de licenţă Tehnologii și sisteme de telecomunicații pregăteşte ingineri de înaltă calificare în domeniul Inginerie Electronică şi Telecomunicaţii, având cunoştinţe aprofundate de proiectare a circuitelor electronice, a sistemelor dedicate de microelectronică, electronică de putere, robotică, tehnologia informaţiei (IT) şi comunicaţii.

Pentru a afla mai multe despre acest program de studii, ce implică și cât de activi sunt studenții în ceea ce privește cursurile, dar și proiectele, am stat de vorbă cu prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș care este centrat pe tehnica frecvențelor foarte înalte, disciplinele predate de-a lungul timpului la ciclul de licență (specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații) fiind: Microunde, Circuite de Microunde, Antene și propagare, Radar.

Totodată a pus bazele și unui master pentru ca studenții să poată continua cursuri asemănătoare celor de licență. Este vorva despre programul de Masterat de cercetare științifică Circuite și Sisteme Integrate de Comunicații, la care predă în prezent disciplinele: Tehnici de măsurare a sistemelor radiante, Circuite de radiofrecvență pentru comunicații și, respectiv, Propagare, antene și diversitate.

Răzvan Tamaş a fost cercetător ştiinţific gradul II în cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare – Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Forţele Navale din Constanţa. În prezent, este profesor universitar şi director al Departamentului de Electronică şi Telecomunicaţii la Universitatea Maritimă din Constanţa şi conducător de doctorat în cadrul Şcolii Doctorale de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

„Predau cursuri atât la ciclul de licență, la specializarea Tehnologii și Sisteme de Comunicații, cât și la masterat, tot în domeniul electronicii. Programul nostru de licență este un program dintr-un domeniu mai larg din  telecomunicații și tehnologii informaționale. Programul masterand se numește „Sisteme și circuite integrate de comunicații” și este gândit ca o continuare a acestui program de licență. În ceea ce privește disciplinele predate la ciclul de licență, domeniul meu îl constituie tehnice frecvențelor foarte înalte, ceea ce înseamnă, de fapt studierea acelor principii teoretice și aplicații ale undelor radio, ale undelor electromagnetice care au frecvențe în domeniul radio. Acesta este un domeniu indispensabil vieții moderne. Există o serie de patru discipline din acest domeniu al tehnicii frecvențelor foarte înalte pe care le predau studenților la ciclul de licență. La început pare destul de greu atunci când se învață bazele teoretice, dar nimic nu se face fără aparat matematic, în inginerie, la modul general. Studenții descoperă pas cu pas cât de important este acest domeniu și pot să spun că îl îndrăgesc și de foarte multe ori revin la partea teoretică s-o studieze mai bine, dându-și seama că domeniul este foarte important și nu putem face nimic fără comunicații radio în viața de zi cu zi”, a declarat prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Legat de proiectele pe care le desfășoară alăturii de studenții care urmează acest program de studii a tehnologiilor și sistemelor de telecomunicații, prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș a declarat că UMC are în desfășurare proiecte de cercetare cu finanțare științifică. Studenții sunt foarte activi, în special cei ce urmează cursurile de master.

„Noi avem proiecte de cercetare cu finanțare europeană în cadrul colectivului pe care îl conduc. Aceste proiecte au o componentă puternică în domeniul acesta, al tehnicii frecvențelor foarte înalte, chiar dacă aplicațiile sunt, spre exemplu, în domeniul protecției mediului. Pot să spun că avem studenți, în special de la ciclul masterand care sunt implicați în aceste activități de cercetare și implicați, nu pur formal, ei au contracte de muncă în cadrul proiectului de cercetare și au sarcinii precise în acel proiect. Acest program de masterand este singurul program de cercetare științifică din universitatea noastră. În cadrul programului de masterand, studenții primesc încă din primul semestru, o temă de cercetare. Nu primesc neapărat o temă, le lăsăm un interval cam de o lună în care ei să poată propune ei însăși teme de cercetare”, a mai spus prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Însă, cum reușește să le capteze atenția studenților? Prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș a spus că folosește mai multe trucuri, între care cea de organizare a Școlii de Vară de antene și propagare, ce se desfășoară în marile centre cenducaționale în domeniu, adică universitățile din Constanța, Timișoara, Cluj Napoca, Iași. Anul acesta evenimentul s-a desfășurat în Iași iar numărul studenților din cadrul UMC  a fost cel mai mare dintre toți participanții.

„Este una dintre preocupările mele. Pot să vă spun că în ultimii ani cred că studenții au devenit, în special tinerii, mult mai pragmatici. Mie mi se pare că de fapt nu le putem furniza niște promisiuni, ci niște certitudini. Ori, din această perspectivă, a le prezenta care sunt aplicațiile concrete, ce implicații au acestea, constituie unul dintre trucuri. Un alt truc, vă spun sincer că îl aplicăm de ceva ani cu succes, este organizarea unei școli de vară de antene și propagare. Noi am creat în România o divizie a Societății de Antene și Propagare din cadrul unei organizații mari, la nivel mondial Institutul Inginerilor în Domeniul Electric și Electronic și în cadrul acestei divizii noi am creat o rețea la nivel național pe domeniul acesta de competență cu toate universitățile tehnice din țară și am înființat această școală de vară de antene și propagare care a avut prima ediție în 2018, la Constanța, pentru că suntem inițiatorii acestei structuri, iar apoi Școala de Vară a devenit itinerantă, s-au desfășurat pe rând la Timișoara, Cluj Napoca și anul acesta la Iași. Această Școală de Vară cuprinde prezentări în fața studenților, nu doar de către profesori, ci și de către reprezentanți în industrie, ca de exemplu Nokia, Continental, Huawei, Microsoft.  În cadrful școlii dăm premii studenților, organizăm competiții. Numărul de studenți este în creștere de la an la an, iar mândria mea este că Universitatea Maritimă Constanța a avut în acest an cel mai mare număr de studenți prezenți, chiar dacă evenimentul s-a desfășurat la Iași”, a conchis prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Totodată, prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș mai spune că, alături de studenții UMC au realizat un proiect cu o dotare unică în România, fiind vorba despre o platformă de măsurare a sistemelor radiante care include o cameră anecoidă. Concret, dezvoltă balize plutitoare care monitorizează nivelul de zgomot subacvatic, în Delta Dunării. Aceste balize colectează date și le transmit prin radio la un nod de centralizare a informațiilor.

„Cu studenții vom continua să efectuăm determinări experimentale în cadrul proiectelor pe care le avem în derulare, de exemplu, proiectul pe care noi am realizat o dotare unică în România. Este vorba despre o platformă de măsurare a sistemelor radiante care include o cameră anecoidă . În cadrul acestui proiect avem campanii de măsurători. Este vorba de dezvoltarea unor balize plutitoare care monitorizează nivelul de zgomot subacvatic, în Delta Dunării. Aceste balize colectează date și le transmit prin radio la un nod de centralizare a informațiilor”, declară prof. univ. dr-habil. ing. Răzvan Tamaș.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.