Reșit Taner, primarul comunei Tuzla, a vorbit, în cadrul unui interviu Focus Press despre proiectele care au fost finalizate la nivelul unității administrativ teritoriale, precum și despre cele în curs de execuție. Unul dintre obiectivele de investiții finalizate este cel de înființare a rețelei de gaze naturale.
Lucrările din cadrul proiectului „Înființarea rețelei de distribuție gaze naturale în Comuna Tuzla, județul Constanța” au fost finalizate în vara anului 2023. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la suma de 18.711.580,66 lei fără T.V.A.
„Rețeaua de gaze este finalizată. În acest moment lucrăm la documentația tehnică necesară demarării procedurii de concesiune a rețelei de gaze, urmând ca spre sfârșitul lunii martie să putem realiza expertizele necesare demarării procedurii de concesiune. Discuțiile aparute în spatiul public sunt generate de cei care nu vor binele comunei. Vom avea gaze în comuna Tuzla începând de anul acesta”, a declarat Reșit Taner, primarul comunei Tuzla.
„Înființarea rețelei de distribuție gaze naturale în Comuna Tuzla, județul Constanța” s-a realizat din conductele existente de medie presiune din orașul învecinat Eforie Sud, administrate de operator Distrigaz Sud Rețele București. Rețeaua de distribuție gaze naturale are o lungime de aproximativ 38.413 metri liniari și va asigura un debit de 2500 mc/h calculat pentru comuna Tuzla”, a mai spus edilul-șef.
Proiectul de alimentare cu gaze naturale a presupus realizarea rețelelor pe aproximativ 85% din străzile aferente teritoriului comunei, ceea ce permite posibilitatea racordării unui număr de 1495 de gospodării individuale, 90 de agenți economici și 17 obiective socio-culturale.
Reșit Taner subliniază faptul că acest proiect „a luat în considerare dezvoltarea ulterioară a localității Tuzla, ținând cont de contextul economic actual și preconizat dar și de necesitatea alegerii unei soluții fezabile.”
În prezent locuitorii comunei Tuzla precum şi instituțiile publice şi agenții economici consumă, pentru încălzirea locuințelor, prepararea apei calde menajere şi a hranei, drept combustibili: lemne, peleţi, cărbuni, curent electric, combustibil lichid uşor, păcură, motorină, butelii cu GPL.
Loredana MIHAI