Vlad Pascu, autorul teribilului accident rutier mortal de la 2 Mai, a depus o plângere în instanță, care se va soluționa pe 13.06.2024, la Judecătoria Medgidia. Precizăm că Pascu se află în arest și este trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Rămâne de văzut dacă încadrarea juridică va fi modificată.
Obiectul dosarului este „plângere conform art. 104 din Legea 254/2013 Încheierea nr. 312/07.05.2024“, termenul de judecată fiind 13.06.2024.
Articolul 104 din Legea 254/2013 se referă la „Plângerea împotriva hotărârii Comisiei de disciplină“.
„(1) Împotriva hotărârii Comisiei de disciplină, prin care a fost aplicată o sancțiune disciplinară, persoana condamnată poate face plângere la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de 3 zile de la comunicarea hotărârii.
(2) Plângerea formulată conform alin. (1) suspendă executarea sancțiunilor disciplinare.
(3) Persoana condamnată este ascultată la locul de deținere, în mod obligatoriu.
(4) Competența de soluționare a plângerii aparține judecătorului de supraveghere a privării de libertate de la penitenciarul a cărui comisie a aplicat sancțiunea disciplinară.
(5) Dispozițiile art. 56 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
(6) În vederea soluționării plângerii, judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate proceda la ascultarea oricărei altei persoane condamnate sau oricărei altei persoane care desfășoară activități în sistemul penitenciar.
(7) Judecătorul de supraveghere a privării de libertate soluționează plângerea, prin încheiere motivată, în termen de 10 zile de la primirea acesteia, pronunțând una dintre următoarele soluții:
a) admite plângerea și dispune anularea sau modificarea sancțiunii disciplinare aplicate de Comisia de disciplină;
b) respinge plângerea, dacă aceasta este nefondată, rămasă fără obiect, tardivă sau inadmisibilă, după caz;
c) ia act de retragerea plângerii.
(8) Încheierea judecătorului de supraveghere a privării de libertate se comunică persoanei condamnate și administrației penitenciarului, în termen de 3 zile de la data pronunțării acesteia.
(9) Împotriva încheierii judecătorului de supraveghere a privării de libertate, persoana condamnată și administrația penitenciarului pot introduce contestație la judecătoria în a cărei circumscripție se află penitenciarul, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
(10) Contestațiile se depun la judecătorul de supraveghere a privării de libertate care a pronunțat încheierea și suspendă executarea acesteia.
(11) Contestațiile se înaintează Judecătoriei împreună cu dosarul cauzei, în termen de două zile de la primirea acestora. Contestațiile se soluționează de urgență și cu precădere.
(12) Instanța audiază în mod obligatoriu persoana condamnată, dispozițiile art. 39 alin. (14)-(19) aplicându-se în mod corespunzător.
(13) Competența de soluționare a contestației aparține Judecătoriei în a cărei circumscripție se află penitenciarul a cărui comisie a aplicat sancțiunea disciplinară.
(14) Hotărârea judecătoriei este definitivă“, potrivit legii.
Ce spun procurorii despre accident
„Prin rechizitoriul din data de 10.10.2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au dispus trimiterea in judecată a inculpatului P.M.V., în vârstă de 20 ani, din municipiul București, pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului, prevăzute de art. 192 alin. (1), (2) și (3), art. 196 alin. (1) și (4), art. 336 alin. (2) și art. 338 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal. În sarcina inculpatului s-a reținut că, în dimineața zilei de 19.08.2023, a condus, pe drumurile publice, un autovehicul sub influența substanțelor psihoactive, iar la intrare în localitatea 2 Mai, a acroșat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiților O.A.S. (21 ani) și D.R.M. (20 ani), precum și vătămarea corporală a numiților B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) și (20 ani). De asemenea, se reține că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului, fiind ulterior depistat pe raza Vama Veche. Menționăm că inculpatul P.M.V. a fost cercetat în stare de arest preventiv, iar prin rechizitoriu, s-a solicitat menținerea măsurii preventive dispusă în cauză.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.
Liliana BELCIUG
Citește și: