Zeci de credincioşi ortodocşi şi preoţi, purtând în mâini finic, ramuri de salcie şi flori au participat, sâmbătă, la procesiunea de Florii din Murfatlar. Procesiunea, care ne-a scos din izolare, ne-a adus în comuniune, în rugăciune şi cântare. Finicul și ramurile de salcie sunt simbolul credinţei și al vitruţilor pe care noi le-am adunat prin post, prin spovedanie, prin împărtăşanie, prin fapta şi tot cuvântul bun, prin acumulare de lumină din sfintele scripturi şi liturghii.
Procesiunea a început în jurul orei 15.00, la Monumentul Eroilor neamului românesc din centrul orașului Murfatlar. Un sobor de preoţii, împreună cu starețul Mănăstirii Sfântul Teotim, având ramuri de finic în mâini, au dat startul procesiunii, fiind urmaţi de credincioşi.
Între pelerini, s-a aflat și un grup de tineri ai corului Noii ostași ai lui Hristos, îmbrăcat în port naţional, fluturând steagul tricolor. Procesiunea s-a încheiat la Biserica monument istoric „Nașterea Maicii Domnului”, după mai multe opriri şi momente de rugăciune, cu slujba Vecerniei unită cu slujba Litiei. Au fost purtate pe străzile orașului Moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Chiril al Alexandriei, Sf. M. Mc. Mina, Gheorghe, Pantelimon, Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, Ilarion cel Mare, Sf.Mc. Natalia.
„O zi specială din viața orașului Murfatlar, din viața credincioșilor, din viața mea! Emoțiile acestui eveniment ne-au copleșit, dar cred ca ne-au dus pe cele mai înalte culmi duhovnicești! Bucuria zilei de azi să vă însoțească mereu! În această fotografie a fost imortalizată o minune! Sticla ce acoperea Sfintele Moaște s-a aburit în forma Sfintei Cruci, menținându-se așa pe tot parcursul procesiunii. Dumnezeu știe cel mai bine ce a fost, însă vreau să cred că acolo s-a întâmplat o minune! Dumnezeu să ne binecuvânteze!„, susține preotul Alexandru Gabriel Lupașcu, preotul paroh al Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”.
Procesiunea de Florii este o mărturisire a credinței. Enoriașii consideră că atât efortul duhovnicesc, cât şi cel trupesc se împletesc şi se evidenţiază reciproc în comuniunea-procesiune ca o bucurie a Sfintelor Paşti.
Duminică, cu doar o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși au sărbătorit Floriile. Această sărbătoare marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, iar în zilele noastre acest lucru se celebrează cu o serie de tradiții și obiceiuri de Florii. Anul acesta, Floriile sunt sărbătorite pe data de 17 aprilie 2022.
Floriile aduc cu sine începerea Deniilor care se țin până în Vinerea Mare, atunci când se cântă Prohodul Domnului. Pe lângă intrarea Domnului în Ierusalim, cei care poartă nume de flori se sărbătoresc în ziua Floriilor. Se spune că ramurile de salcie și finic au puteri vindecătoare și se țin cu grijă la icoanele din casă.
Alexandra VASILE