În anul 2018, pe amplasamentul Casei cu iederă, de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13 bis, colț cu strada Mihai Viteazu din municipiul Constanța, a fost descoperit un nou tronson al zidului Cetății Tomis, în urma unor săpături de descărcare arheologică. Conform specialiștilor, acesta este un segment din incinta tomitană din sectorul de vest al fostei cetăți.
Cu această ocazie, pentru prima dată în istoria cercetării incintei paralele cu Bulevardul Ferdinand, au putut fi identificate două faze clare de construcție, prima datată cel mai probabil în sec. III d.Hr., iar cea de-a doua, în epoca constantiniană, susțin arheologii.
Însă, de la momentul demolării imobilului cunoscut drept Casa cu iederă și al săpăturilor de descărcare arheologică, acest sit important a fost lăsat de izbeliște, fiind și în prezent neacoperit, iar vestigiile riscă să se degradeze, dacă acest lucru nu s-a produs deja.
Cele două loturi de teren sunt în proprietatea firmei Arna Com Serv, care a obținut, în anul 2018, două certificate de urbanism de la Primăria Constanța, pentru construirea unui imobil cu cinci și trei etaje, după cum reiese și din răspunsul la o solicitare adresată, de Focus Press, Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Constanța.
„Loturile de teren din Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu, și Bulevardul Ferdinand nr. 13 bis, din municipiul Constanța, se situează în situl urban Zona Peninsulară Constanța, în situl arheologic Orașul antic Tomis și pe traseul monumentului istoric Zidul de incintă al Cetății Tomis, înscrise în Lista Monumentelor Istorice 2004-2020-2015.
Cele două loturi aparțin aceluiași proprietar“, se arată în răspunsul DJC Constanța.
În locul Casei cu iederă ar urma să apară două clădiri cu 3-5 etaje
În anul 2005, pentru lotul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13 bis, proprietarul a solicitat DJC Constanța avizarea unui Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea unui imobil cu regim de înălțime S+P+3-5Etaje. Avizul a fost condiționat de efectuarea cercetării arheologice preventive pe parcelă, anterior proiectării în faza Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC).
Iar în urma cercetării arheologice preventive realizate de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în anul 2005 a fost descoperit un segment din Zidul de incintă al cetății Tomis, din perioada romano-bizantină, paralel cu Bulevardul Ferdinand.
Ulterior, în anii 2008 – 2009, pentru terenul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu s-a solicitat și DJC Constanța a avizat desființarea clădirii de locuințe cu regim de înălțime S+P+1+M („Casa cu iederă“), construită în anul 1938, în stil modernist, având în vedere starea avansată de degradare. Desființarea acestei clădiri s-a produs aproximativ zece ani mai târziu, în anul 2018.
Apoi, în anul 2020, proprietarul a solicitat Direcției Județene pentru Cultură Constanța descărcarea de sarcină a loturilor de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu, pentru obiectivul de investiții „Construire imobil S+P+3 Etaje – Funcțiune mixtă“, și de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13bis, pentru proiectul de construire a unui imobil cu regim de înălțime S+P+3-5 Etaje.
Așa că instituția a solicitat efectuarea cercetării arheologice preventive pe lotul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13, colț cu strada Mihai Viteazu, și actualizarea Raportului de cercetare din anul 2005, pentru lotul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13 bis, acolo unde a existat Casa cu iederă.
Iar în anul 2021, specialiștii din cadrul MINAC au efectuat cercetarea arheologică preventivă pe lotul de pe Bulevardul Ferdinand, colț cu strada Mihai Viteazu și au reluat cercetarea pe lotul de la nr. 13 bis, rezultând un Raport de cercetare arheologică comun pentru cele două loturi reunite.
S-a descoperit „un segment din incinta tomitană din sectorul de vest al orașului, care permite importante observații cu privire la tehnica de construcție și la cronologia acesteia. Pentru prima dată în istoria cercetării incintei paralele cu Bulevardul Ferdinand, au putut fi identificate două faze clare de construcție, prima databilă cel mai probabil în sec. III p.Chr., cea de-a doua în epoca constantiniană“.
De aceea raportul de cercetare arheologică propune „avizarea proiectului cu condiția conservării in situ a segmentului de zid de incintă și cu punerea în valoare a acestuia“ și a fost aprobat la Comisia Națională de Arheologie.
Dar nu a fost emis Certificatul de descărcare de sarcină arheologică la acea dată, ne-au mai transmis reprezentanții DJC Constanța.
Direcția Județeană pentru Cultură se „scuză“
Instituția recunoaște că vestigiile nu sunt acoperite încă de la momentul descoperirii acestora. Dar proprietarul ar fi fost notificat de faptul că pe loturile respective există un monument istoric de valoare națională, care necesită protejare, conform Legii 422/2001, și punerea în valoare.
Conform DJC, loturile sunt împrejmuite, iar vestigiile au rămas descoperite în scopul introducerii informațiilor în proiectele tehnice în curs de întocmire, pentru investițiile imobiliare.
Certificatele de urbanism pentru cele două loturi sunt încă valabile și sunt în curs de întocmire documentații în faza PUD, pentru lotul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13, și în faza DTAC, pentru lotul de pe Bulevardul Ferdinand nr. 13 bis.
Având în vedere prezența monumentului arheologic de valoare națională, documentațiile se vor transmite spre avizare la Ministerul Culturii, conform Legii 422/2001.
În concluzie, în cazul în care demersurile se vor prelungi, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța va solicita proprietarului protejarea vestigiilor descoperite, până la demararea lucrărilor de construcție. Asta dacă nu va fi deja prea târziu pentru zidul fostei Cetăți Tomis.
Loredana MIHAI
Asta arata ,,respectul” primarului si al gastii de impostori si incompetenti ce-l inconjoara pt istoria, cultura si, d c nu, pt actualul mediu de viata al constantenilor. Alupigus chitcane!
De ce nu gaseste Primaria o modalitate de a cumpara acel teren de importanta nemarginita pentru acest oras, si sa il puna in valoarea pe care o are?
Iar facem catacombe cu vestigii ca la ”Ibis” de care nu stie si nu le viziteaza nimeni???
Aceiasi situatie de dezinteres este si la Poarta Cetatii Tomis (Dragos Voda cu Mircea)!
Se investesc insa bani in luminite si concerte!