Opt elevi de nota 10 s-au calificat la olimpiadele naționale de engleză, istorie, limba și literatura română, rusă, lingvistică, cultură și spiritualitate românească, dar și religie, competiţii ce se vor desfăşura în perioada următoare la Arad, Alba Iulia, București, Botoșani, Cluj, Hunedoara și Râmnicu Vâlcea.
Toţi opt au renunțat la timpul liber, din dragoste pentru școală, și s-au calificat fie pe locurile din oficiu, după ce au obținut premiul I la etapa județeană, fie pe locurile suplimentare, ca urmare a poziționării foarte bune în clasamentul național și abia aşteaptă să reprezinte judeţul Constanța pe țară. Aşadar, vă invităm să-i cunoaşteţi pe elevii care compun loturile judeţene, cu emoții, cu pasiuni și planuri de viitor.

Elevii Școlii Gimnaziale „George Enescu” din Năvodari, părinții lor și profesorii au așteptat cu sufletul la gură rezultatele la olimpiade. Directorul unității de învățământ, prof. Manuela Butuman, ne-a mărturisit că în niciun an nu au fost așa multe note de 10 la olimpiade ca în acest an și se declară bucuroasă de rezultatele copiilor. Pentru olimpicii Școlii „George Enescu” ajutorul venit de la părinți și profesori a fost vital.

Focus Press a vorbit cu elevii care au luat nota 10 și am aflat cât de mult s-au pregătit, cât de dificile au fost subiectele, cum au decurs olimpiadele și ce vor să facă mai departe. Rămân în România sau pleacă la studii peste graniță?

Lotul olimpic al Școlii „George Enescu”
- IULIANA EVSEI a reușit să convingă comisia de examinare că merită nota 10 la etapa județeană și s-a calificat la olimpiada națională de limba rusă maternă. Este pregătită să călătorească până la Botoșani pentru a-și testa din nou cunoștințele. Ce a determinat-o să participe la olimpiadă? Ne-a mărturisit că studiază rusa de câțiva ani și a vrut să vadă cât de multe știe și până unde poate să ajungă. Drumul pentru nota 10 a însemnat pentru ea concentrare, stabilirea clară a obiectivelor și echilibru între muncă și relaxare, fiind coordonată de profesorul Nina Halcă. Întrebată cum i s-au părut subiectele, Iuliana a precizat că au fost ușoare și că s-a bucurat mult când a aflat rezultatul.

„A fost multă muncă. Subiectele au fost destul de ușoare față de cum mă așteptam să fie. Studiez rusa de câțiva ani. M-am născut într-o familie de lipoveni. M-a ajutat foarte mult. Deja stăpâneam noțiunile de bază și la școală doar am consolidat aceste cunoștințe. Pentru clasa a VIII-a mă așteptam la subiecte mai grele”, a declarat, pentru Focus Press, Iuliana Evsei, elevă în clasa a VIII-a a Școlii „George Enescu” din Năvodari.
Practică baschet
Cât de mult s-a pregătit pentru olimpiadă? Ultimele luni au însemnat pentru ea multe exerciții, teste și pregătire cu profesorul coordonator Nina Halcă. Munca de la școală a continuat și acasă. „Am mai citit texte și am învățat gramatica rusă”, ne-a precizat Iuliana. În timpul liber, practică baschetul și se relaxează vizionând filme. Iuliana spune că limba și literatura română, istoria și desenul sunt materii la fel de importante pentru ea ca limba rusă. Eleva ne-a mărturisit că a mai participat și la olimpiada de limba și literatura română.
Profil Filologie
După ce își va încheia parcursul minunat de la Școala „George Enescu”, Iuliana susține că își dorește să studieze tot în Năvodari: „Vreau la Filologie, la Liceul Lazăr Edeleanu”. Referitor la facultate, eleva nu s-a putut pronunța dacă va urma cursurile în România sau peste hotare, dar până la finalul celor patru ani de liceu va avea timp suficient să se hotărască.
- IRAIDA GRIGORE este elevă în clasa a VIII-a. Ea a obținut nota 10 la Olimpiada județeană de limba și literatura română – o confirmare a muncii și un lucru bun pentru viitor. Astfel, în perioada următoare, ea va pleca la Arad. Acolo se va desfășura etapa națională și speră să obțină punctaj maxim. Pentru că și-a dedicat ultimii ani învățării, Iraida vrea să aleagă cel mai bun liceu.

Iraida spune că această olimpiadă a fost o experiență frumoasă și o muncă uriașă în spate, alături de profesorul coordonator Liliana Ianțuc. „Pentru mine a reprezentat foarte mult acest parcurs. Eu mi-am dorit de mult timp să ajung la acest nivel. Am avut în spate un alt model. Am avut-o pe sora mea, care a participat și ea la mai multe etape. Mi-am dorit să ajung cât mai departe și mă bucur că am ajuns la acest nivel”, ne-a declarat Iraida.
Atrasă de arhitectură
La 15 ani, Iraida este pasionată de învățat: „Deocamdată nu am descoperit exact ceea ce vreau să fac în viitor. Însă, mi-aș dori să studiez arhitectura. Mi-aș dori să merg la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Mi-aș dori să continui să studiez în țară, deși mi-ar plăcea să călătoresc mai mult, poate să merg la o altă universitatea, poate undeva în altă țară”.
Încrederea, cel mai important lucru
Eleva își îndeamnă colegii de la școală să muncească mult și să aibă încredere în ei: „Încrederea este cel mai important lucru. N-aș fi reușit fără încredere să ajung cât mai departe”. Cât timp s-a pregătit pentru olimpiada județeană de limba și literatura română? „A însemnat o muncă imensă. Mi-am dorit foarte mult să ajung la acest nivel și mă bucur că am avut șansa să particip. Am mai participat la olimpiada de istorie, la cultură și spiritualitatea românească, dar nu s-a comparat cu aceasta. La celelalte olimpiade nu am avut rezultate atât de mari ca la aceasta și se vede munca pe care am avut-o în spate. Lucrez de câteva săptămâni bune, chiar luni, alături de profesoara mea. Pot să spun că este destul de obositor în ultimul timp și devine din ce în ce mai obositor. Ne dorim să ajungem cât mai departe, dar merită tot acest efort”, susține Iraida.
- GABRIELA STOICULESCU are 15 ani și este elevă în clasa a VIII-a. Ea a participat la olimpiada județeană interdisciplinară „Cultură și spiritualitate românească” și a obținut premiul I, fiind calificată la etapa națională, care se va desfășura la Alba Iulia. Profesorii Lăcrămioara Ciornea și Liliana Ianțuc i-au ghidat pașii pe drumul succesului. „Pentru mine această olimpiadă a reprezentat o nouă experiență în viața mea. O nouă călătorie, plină de mai multe etape, în care am reușit să mă dezvolt și să îmi ating potențialul maxim”, ne-a declarat Gabriela.

Gabriela este o luptătoare și își dorește să urmeze Academia de Poliție: „În tot acest timp m-am confruntat cu mai multe obstacole. Este destul de dificil să ți pasul și cu școala, să ai note excelente, dar și să prezinți anumite excelențe la olimpiadă. Însă, cu ajutorul dorinței mele de a ajunge undeva, nu a fost imposibil. După ce voi termina școala aceasta vreau Științe Sociale, la Liceul Decebal și ulterior să dau la Academia de Poliție”.
Profesori excelenți
Profesorii Școlii „George Enescu” au reușit să-i determine pe elevi să-și canalizeze toată energia către ore și plăcerea de a învăța. Care este secretul? „Toți profesorii din această școală sunt excelenți și mereu m-au sprijinit, în special doamna profesoară de limba română, care mi-a acordat ajutorul necesar ca să obțin rezultate excelente la această olimpiadă. Am mai participat la olimpiada de istorie și la olimpiada de română. Rezultatele nu au fost ca la olimpiada interdisciplinară. La această olimpiadă mi-am dat toată silința, însă și la celelalte rezultatele au fost pe măsură”, ne-a precizat Gabriela.
Nimic nu este imposibil
Elevei îi place foarte mult să citească, fiind pasionată de volei, sport pe care îl practică de aproape un an. „Nimic nu este imposibil” este deviza după care se ghidează în viață. „Cu ajutorul efortului depus în viață poți să reușești totul”, este concluzia Gabrielei.
- MATEI RUSU are 14 ani și ne-a mărturisit că e foarte importantă experiența câștigată în urma olimpiadei județene de istorie, dar și nota, care arată că tot ce a făcut în ultimii ani are sens și că a muncit cu folos. A reuşit să se califice la etapa naţională şi spune că va merge cu mintea deschisă la Râmnicu Vâlcea şi cu speranţa că va fi o experienţă ce îi va folosi în viitor.

Matei a rememorat momentele din timpul olimpiadei și ne-a precizat că: „A fost un parcurs interesant. A fost o experiență unică. Am învățat multe pe parcursul acestei călătorii și sunt dornic să văd ce îmi rezervă viitorul. Olimpiada a fost grea și subiectele de la etapa județeană au fost pe măsură, destul de grele. Necesitau multe cunoștințe și multă orientare în istoria României, o istorie foarte densă și foarte întortochiată. Are mute pasaje și multe întâmplări, dar am reușit să-i dau de cap și până la urmă m-am calificat la etapa națională. Rezultatul acesta înseamnă foarte mult pentru mine. Am reușit să mă calific la olimpiada națională, la care mulți au visat dar nu au ajuns. Doresc să iau un premiu și la olimpiada națională”.
Multă muncă
În prima săptămână din vacanța de Paște, Matei va participa la olimpiada națională. Se va desfășura pe parcursul a cinci zile, la Râmnicu Vâlcea, timp în care va combina munca cu distracția. Va avea posibilitatea să exploreze zona în care se va desfășura olimpiada, după ce va susține proba de foc. „Pentru mine vacanța de Paște va fi tot vacanță. Sunt tare bucuros că pot să vizitez un nou oraș și să pot să-i descopăr minunile în timpul olimpiadei. A fost multă muncă în spatele acestei olimpiade. Trebuie să reții multe date și mulți ani. Am avut sprijinul părinților și a profesorului Nina Nicolau. Le mulțumesc pentru că m-au ajutat și m-au îndrumat pe acest drum” , susține tânărul Matei.
Liceu în Constanța, facultate în Portugalia
Ce planuri de viitor are Matei? „După ce termin cele opt clase vreau să merg la Liceul Traian, profilul Științe ale Naturii. După liceu vreau să urmez o facultate în Portugalia, unde am o mătușă. Vreau să văd și cum este în afară, să compar”, ne-a declarat olimpicul năvodărean.
A îmbrățișat tenisul și vioara
Ce pasiuni are Matei? Matei a îmbrățișat tenisul de aproximativ 5 ani, un sport excelent pentru sănătatea fizică și mentală de care este foarte atașat și care îi umple timpul într-un mod constructiv. Când nu joacă tenis, Matei studiază vioara. Astfel, în timpul liber, el învăță tot ce ține despre citirea notelor muzicale de pe partituri, despre acordajul viorii, iar interpretarea pieselor sale au căpătat o altă nuanță, motiv pentru care încrederea în abilitățile și talentul său au devenit mai puternice.
- RADU ILIUȘCO, elev în clasa a VIII-a, s-a calificat la olimpiada națională de engleză. Spune că a participat din plăcere la etapa județeană și tot din plăcere va străbate drumul până la Cluj Napoca, acolo unde va avea loc etapa națională. „De mic mi-a plăcut engleza. Nu mi s-a părut ceva prea dificil. Am crezut întotdeauna că este o limbă foarte importantă de știut. Engleza este o limbă care se vorbește peste tot în lume și ai nevoie de ea în viață. Mi-a plăcut engleza și astfel am ajuns la un nivel la care mi-am dat seama că pot să merg la olimpiadă și să scot un punctaj bun. Am reușit!”, ne-a precizat Radu.

El studiază engleza de mic copil. Mai exact de la 7 ani. Atunci l-au dus părinții la un curs extrașcolar de limba engleză și și-a dat seama că îi place: „Este o limbă destul de frumoasă, ușor de învățat și te ajută și faptul că o întâlnești peste tot. Este o limbă întâlnită în toată lumea”. Relaxat și concentrat, Radu a reușit să scape de emoții, stres, griji și frici și a obținut nota 10 la olimpiada de engleză. El accentuează că munca este foarte importantă, dar și concentrarea pe ceea ce faci.
Pasionat de cifre
Pentru a descoperi tainele ştiinţei exacte este nevoie de pasiune și multă muncă, iar Radu spune că asta îl atrage cel mai mult. Cea mai frumoasă parte a matematicii este atunci când rezolvi problemele. Lui Radu îi place să lucreze cu cifrele şi să realizeze operaţiuni matematice cât mai complicate. „Problemele la matematică sunt interesante și îți pun mintea la contribuție. Îmi place să rezolv probleme”, spune Radu.
Liceu cu profil Mate-Info
El vrea să se axeze pe științe exacte: Matematică, Informatică sau Fizică. „Încă nu am decis la ce liceu să merg, dar știu sigur că voi alege un profil Mate-Info”. Radu a recunoscut că este pasionat de cifre: „Informatica este strâns legată de Matematică. Îmi place. O practic în timpul liber uneori. Este plăcerea de a rezolva o problemă, o problemă pe care ți-o pui tu. Ai un scop și reușești să-l atingi”.
- ALEXANDRA CHERAR are 13 ani, este clasa a VII-a și a participat la olimpiada județeană de lingvistică. Se pregătește intens pentru ce o așteaptă la București. Alexandra recunoaște că în timpul pandemiei nu a fost încântată de varianta școlii on-line, dar a reușit să recupereze materia și să ajungă la un nivel bun. Chiar dacă pandemia i-a dat peste cap programul de învățare, Alexandra a reușit să se adapteze. Eleva a mai participat la olimpiada interdisciplinară „Cultură și spiritualitate” , dar și la olimpiada de engleză. Nu a obținut un punctaj foarte bun, dar ea spune că „a fost o încercare”.

Nu și-a descoperit până în prezent o pasiune pe care să o iubească și să o pună în practică, dar eleva susține că „mai am timp să o descopăr”. Nici în privința liceului nu s-a decis încă. Ia în calcul Liceul Ovidius din Constanța, dar încă nu este sigură că este alegerea cea mai potrivită. Alexandra își îndeamnă apropiații să încerce lucruri noi, pentru că nu au de unde să știe dacă le plac sau nu.
Puzzle-urile, un mijloc important de învățare
De mică spune că i-a plăcut puzzle-urile, fiind un mijloc important de învățare și această olimpiadă a fost perfectă pentru ea: „Trebuie să descifrezi anumite limbi, coduri, diferite pasaje. Eu am descoperit această olimpiadă acum un an. Cu ajutorul doamnei prof. de limba română, Cristina Popa, am ajuns la acest nivel. Am făcut pregătire cu ea. M-a ajutat mult. Nu mă așteptam să am acest punctaj. Anul trecut am avut un punctaj destul de bun. Nu mă așteptam, pentru că a fost prima oară când am participat. Anul acesta am fost și mai șocată, pentru că nu mă așteptam”. Alexandra a obținut premiul I și va reprezenta și ea județul Constanța la etapa națională. Ea spune că s-a pregătit în fiecare zi și că au ajutat-o foarte mult profesorii ei.
- MARIA DUȚĂ are 14 ani și este clasa a VIII-a. Ea s-a calificat pentru etapa națională la olimpiada de religie, fiind coordonată de profesoara Lăcrămioara Ciornea. Maria susține că subiectele propuse au fost ușoare. „Am lucrat în particular subiecte mult mai grele. Cred că și la nivelul acelor subiecte au fost câteva capcane, dar am reușit să trec de ele. Am participat și anul trecut la aceeași olimpiadă. Nu au fost niște rezultate la care mă așteptam. Au fost rezultate bune, dar nu la fel de bune ca anul acesta”, ne-a declarat Maria.

Maria a avut parte de susținerea necondiționată a părinților, având în familie tatăl preot, iar rezultatul obținut o bucură mult: „A fost cumva insuflată această pasiune de către tatăl meu. Am avut persoane în jurul meu apropiate care m-au ajutat foarte mult. Le mulțumesc pentru asta tuturor celor care s-au implicat în pregătirea mea”.
Balet, gimnastică, volei și arte marțiale
A fost atrasă de balet, gimnastică, volei și arte marțiale (Brazilian Jiu-Jitsu), dar a decis să facă o pauză. Motivul? Școala este foarte importantă pentru ea și vrea să învețe pentru examene. Perioada aceasta a fost aglomerată pentru Maria, însemnând multă muncă pentru olimpiadă. Zilnic alocă 2-3 ore pentru rezolvarea subiectelor, pentru repetarea materiei, dar și pentru pregătirea la școală cu profesorul coordonator.
Pregătire intensă
„Este mult timp alocat, dar cred că merită în final, pentru că și rezultatele vor fi pe măsură. Olimpiada națională de religie va avea loc la Deva. Abia aștept să merg. Am mai văzut orașul. Îmi este foarte dor de el. Mi-e dor de Hunedoara. Îmi este dor să văd obiectivele turistice. Am înțeles că o să fie o experiență destul de interesantă. Pentru mine este prima olimpiadă națională și sper să mă ridic la nivelul așteptărilor, atât a doamnelor profesoare, cât și a părinților și a celor din jur”, susține Maria.
Nu riști, nu câștigi
Maria nu s-a hotărât la ce liceu să meargă, însă oscilează între profilurile Științe Sociale sau Uman. „Îmi doresc Filologie, Uman sau Științe Sociale. Tocmai de aceea am mers și la această olimpiadă. Se îmbină foarte bine cu limba română. Îmi place foarte mult istoria. Este una dintre materiile mele preferate. Dragostea pentru istorie se datorează doamnei mele profesoare, care ne face să iubim această materie”. „Nu riști, nu câștigi” este deviza după care se ghidează Maria în viață. Ea ne îndeamnă să nu încetăm niciodată să evoluăm.
- MARIA CIORNEA este elevă în clasa a VI-a și a participat la olimpiada județeană de limba și literatura română, unde a obținut premiul I, fiind calificată la etapa națională. Maria spune că a participat la olimpiadă din dragoste pentru limba română. De mică a avut o înclinație spre lectură și pe parcurs și-a dat seama că, dacă va depune mai multă muncă, va ajunge departe. Cu ajutorul profesorului Liliana Ianțuc, Maria a reușit să ajungă la această performanță.

Maria recunoaște că aceste rezultate o impulsionează să meargă mai departe și este mândră de ea și de munca pe care a depus-o. Eleva abia așteaptă să participe la Arad, la etapa națională. „Sunt foarte nerăbdătoare să merg. Eu la Arad nu am mai fost niciodată. Mi se pare o experiență inedită. Munca este lucrul de bază, care ne ajută la progresele noastre”, a precizat Maria.
Voce de aur
Maria învață și la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” din Constanța, iar muzica este pasiunea în care s-a regăsit cel mai mult. Cursurile de pian și canto sunt foarte importante pentru ea. „Mentorul meu este mama. De la ea am moștenit vocea, pasiunea pentru cântec și limba română. Mentorii mei sunt profesorii, care mă sprijină la canto și la pian. Profesoara care m-a ajutat să ajung la această performanță, la olimpiada națională de limba română, este doamna Liliana Ianțuc. Cei care mă ajută în particular pentru muzică este doamna Ancuța Simion, pentru pian și Nadia, pentru canto. Am participat și la olimpiada interdisciplinară „Cultură și spiritualitate” și la olimpiada de religie. În clasa a V-a am mai participat la olimpiada de română. Am reușit la toate să obțin rezultate bune”, a opinat Maria.
Felicitări tuturor elevilor şi mult succes la etapa naţională!
Toate rezultatele Școlii Gimnaziale „George Enescu” din Năvodari, de la olimpiadele școlare și concursuri, etapa locală, județeană și calificările la olimpiadele naționale, anul școlar 2022-2023, le puteți descărca de aici:
„Cifre record pentru școala noastră în acest an școlar: 254 PREMII și MENȚIUNI la etapele locale ale concursurilor și olimpiadelor școlare la învățământ primar și gimnazial, 58 de PREMII și MENȚIUNI la olimpiadele județene pentru gimnaziu, 8 elevi CALIFICAȚI la etapele NAȚIONALE ale olimpiadelor școlare. Între timp, lista olimpicilor noștri calificați la naționale s-a mărit cu 5 eleve calificate la Olimpiada interdisciplinară de „Cultură și Spiritualitate”. E vorba de: Ana Ciocan (coordonată de prof. Panica Nastasia și Ciocănel Cristina), Ana Vîrdol, Cristina Bodescu și Maria Ciornea, Gabriela Stoiculescu (coordonate de prof. Ianțuc Liliana). Felicitări și succes la națională!”, au precizat reprezentanții unității de învățământ.
UPDATE: Matei Rusu a câștigat mențiune la Olimpiada Națională de ISTORIE. Școala se mândrește și cu rezultatele elevelor la Olimpiada Națională de CULTURĂ ȘI SPIRITUALITATE ROMÂNEASCĂ: BODESCU Cristina, VÂRDOL Ana Gabriela, CIOCAN Ana Sofia, CIORNEA Maria Gabriela, STOICULESCU Gabriela. Toate elevele participante la această competiție s-au întors la Năvodari cu PREMII SPECIALE! Felicitări lor și profesorilor care le-au îndrumat pașii spre succes!
Alexandra VASILE