14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare cinstită prin post și rugăciune! Ierarhul Tomisului, procesiune la Dervent: va oficia slujba de Sfințire mică a Apei

0
84

Miercuri, 14 septembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Sfinte Cruci. De la ora 8.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dervent, care are și hramul Sfânta Cruce. Apoi, va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de Sfințire mică a Apei.

Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii  este cea mai veche dintre sărbătorile creştine și singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.

Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.