15 propuneri primite de Primăria Constanța pentru proiectele PNL – USR și PSD, în privința modificării regulamentului parcărilor

2
994

La data de 1 septembrie a.c., Primăria Constanţa a publicat pe site-ul instituției, în consultare publică, proiectele de hotărâre inițiate de consilierii locali PSD și cei de la PNL – USR, în privința modificării și completării regulamentului parcărilor. Reprezentanții Primăriei Constanța au spus că au fost primite 15 propuneri.

Propunerile puteau fi trimise până la data de 21 septembrie 2022. „În temeiul prevederilor art. 7, alin. (4) din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, până la data de 21.09.2022, se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice”, se arată pe site-ul Primăriei Constanța.

Reprezentanții Primăriei Constanța au adăugat că cele 15 propuneri au fost primite la modul general. Doar una dintre ale a specificat că este vorba despre proiectul consilierilor locali PNL-USR.

Un singur regulament al parcărilor, două tabere: PSD și PNL – USR

Prima zi a lunii septembrie a adus și lansarea în dezbatere publică a regulamentului parcărilor din Constanța, la trei săptămâni de când primarul Vergil Chițac anunța, în cadrul unei conferințe de presă, că acest lucru se va întâmpla „în câteva zile”. Primăria Constanța a încărcat, joi, 1 septembrie, a.c., în consultare publică, două proiecte diferite, unul al consilierilor locali PSD și celălalt al celor de la PNL și USR.

Liderul consilierilor locali USR Constanța, Dumitru Caragheorghe, a precizat, pentru Focus Press, că primarul Vergil Chițac a pus la masă cele trei partide din Consiliul Local Constanța (PNL, USR și PSD) pentru a se ajunge la un numitor comun în privința unui singur regulament.

„În urmă cu câteva săptămâni, primarul anunța că a pus la masă toate partidele pentru a se ajunge la un numitor comun și un singur nou regulament de parcare ce va fi urcat în consultare publică. Azi, administrația Chițac urcă în consultare două proiecte! Termenele legale pentru urcare în consultare de la depunere oricum sunt depășite demult, așa cum se întâmplă cu majoritatea proiectelor. Încă o dovadă a incapacității acestui aparat de a gestiona administrația orașului în beneficiul real al constănțenilor. A făcut primarul și două postări. Una despre întâlnire și una despre forma finală a regulamentului. Lucrurile acestea nu denotă decât haos”, a spus Dumitru Caragheorghe.

Liderul consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu, a transmis că social-democrații nu au fost de acord cu cei de la PNL și USR în privința tarifelor și a eliminării zonei 2.

Consilierii locali PSD Constanța propun, printre altele, tariful de 2 lei/oră, inclusiv TVA, pentru zona 0, 1,5 lei/oră inclusiv TVA, pentru zona 1, iar parcarea în intervalul orar 20:00 – 08:00 să fie gratuită. Citește aici proiectul de hotărâre depus de PSD.

Iată câteva dintre modificările propuse de consilierii PNL – USR: Parcarea gratuită în intervalul orar 20:00 – 8:00, de luni până vineri, precum și în zilele de weekend și în sărbătorile legale, în toate zonele (0,1 si 2). Accesul în parcarea supraetajată din de la Spitalul Județean Constanța se va realiza prin solicitarea și obținerea tichetului de acces. Parcarea face parte din zona 0 și îi este aplicat tariful de 4 lei/oră, primele 30 de minute fiind gratuite în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie, în intervalul orar 00:00 – 24:00. Citește aici proiectul de hotărâre PNL – USR.

Context:

Consiliul Local Constanța a decis, pe data de 26 iulie 2022, în cadrul ședinței extraordinare, suspendarea obligației de plată a tarifului de parcare în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, zilnic, între orele 19:00 și 09:00, până la 31 decembrie, inclusiv. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 24 de voturi „pentru”.

Pe 21 iulie 2022, consilierii locali nu s-au înțeles asupra modificărilor. Deși acestea au fost dezbătute timp de două ore, iar atât PNL, USR, cât și PSD, au venit cu amendamente, proiectul de hotărâre ce prevedea gratuitatea parcării pe timpul nopții în Constanța, a picat la vot, pe ultima sută de metri, după zece voturi „pentru” și 14 abțineri. Atunci, primarul Vergil Chițac nu a participat la ședință, atribuțiile lui fiind preluate de viceprimarul Ionuț Rusu.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța a fost adoptat în ședința ordinară a Consiliului Local din data de 23 aprilie 2021. Acesta a primit 19 voturi „pentru” și 8 împotrivă. Regulamentul a trecut datorită votului consilierilor PNL și USR.

Petruț IACOB

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.