Vești bune! Municipalitatea a eliberat certificatul de urbanism necesar în procesul de reabilitare și consolidare a unui splendid monument istoric situat în centrul orașului Constanța. Pe strada pietonală Ștefan cel Mare se află un impunător imobil: Hanul Balcan. După ce ani la rândul nimeni nu s-a arătat interesat de această clădire, în 2022 fostul prefect Ion Constantin a achiziționat imobilul cu suma de 650.000 de euro. Tot de atunci a întreprins demersuri pentru restaurarea acestuia.
Primăria Municipiului Constanța a eliberat luni, 14 octombrie a.c., Certificatul de urbanism nr. 2.475 pentru „Reconstruire, consolidare, protejare, punere în valoare a monumentului istoric Hanul Balcan LMI CT-II-M-B 02843 (hotel, restaurante, spatii comerciale), organizare execuție”. Scopul actului este de a obține autorizație de construire, iar valabilitatea este de doi ani. Amplasamentul este situat pe strada Ștefan cel Mare, nr. 84 din centrul Municipiului Constanța. Conform etapelor legale, urmează a fi emisă autorizația de construire.
Conform proprietarului, Hanul Balcan se va transforma într-un boutique hotel și își va păstra frumusețea de odinioară.
Reabilitarea imobilului se va face etapizat
Întrucât este un ansamblu imobiliar destul de mare, reabilitarea și consolidarea se va efectua etapizat.
„Pentru că este un ansamblu foarte mare, el va fi etapizat. După refacerea fațadelor, se va reabilita clădirea mare dinspre Ștefan cel Mare, apoi cea din Piața Griviței“, a mai explicat Ion Constantin.
Ce destinație va avea Hanul Balcan? Ei bine, conform celor transmise de proprietar, destinația nu se va schimba, ci va rămâne cea de odinioară,
„Destinația va fi cea de odinioară, asemnănătoare unui han. Vrem să facem un boutique hotel, iar restul să fie un ansamblu de mai multe restaurante“, a precizat proprietarul.
Scurt istoric
La început de secol XX, la intrarea în Constanța acelor vremuri lua naștere „Hanul Balcani“, așa cum arată documentele oficiale. Nu era singurul din zonă, dar este singurul care a rezistat vremurilor. A trecut de Al Doilea Război Mondial și a supraviețuit chiar și comuniștilor. Aici au văzut o oportunitate și i-au menținut destinația inițială, fiind la mare căutare printre localnici, dar și turiști.
Hanul Balcan este monument istoric de categoria B și a fost construit în primul deceniu al secolului al XX-lea în stilul hanurilor balcanice, așa cum astăzi se mai pot observa Hanul lui Manuc (în București) sau Hanul Hagi Nikola (în Veliko Târnovo, Bulgaria). Imobilul este construit în formă de patrulater, având un nivel de înălțime parter și etaj, cu două laturi ce se desfășoară pe străzile Ștefan cel Mare și Griviței. Aceste laturi au păstrat 10 balcoane cu feronerie lucrată. La etaj, Hanul Balcan dispunea de aproximativ 40 de camere iar la parter se aflau spații generoase pentru magazine și restaurante. De asemenea, imobilul are și o curte interioară specifică, extrem de generoasă. Intrarea dinspre strada Ștefan cel Mare este una masivă, boltită, specifică imobilelor de acest gen în regiune.
Loredana MIHAI
Citește și: