Harta siturilor arheologice din Dobrogea a avut dintotdeauna un aer monumental. Ruinele așezărilor dacice, ale orașelor și cetăților grecești sau romane sunt marcate pe hartă cu vechile lor denumiri, iar placa de marmură alăturată oferă denumirile actuale și distanțele în kilometri față de municipiul Constanța. În 2021, Primăria a încheiat un contract de prestării servicii, respectiv achiziție a serviciului de reamplasare, restaurare și punere în valoare a statuilor și monumentelor istorice amplasate în municipiul Constanța, în care sunt incluse 25 de lucrări de artă de pe raza municipiului Constanța, printre care și harta.
În octombrie 2021, Primăria Constanța anunța că Harta siturilor arheologice din Dobrogea a intrat în restaurare. Mai bine de un an s-a lucrat în atelier, la toate componentele din ceramică, deoarece unele dintre ele au necesitat o reconstrucție totală.
„Acum doi ani au început lucrările la Harta siturilor arheologice din Dobrogea, amplasată pe calcanul Curții de Conturi din Constanța. Lucrările au fost sistate o perioadă, pentru că s-a lucrat la reabilitarea componentelor din ceramică. După ce acestea au fost recondiționate, zilele acestea au fost reluate lucrările, a fost montată schela“, ne-a declarat Valentina Chiriță, reprezentant al Biroului de Comunicare din cadrul Primăriei Constanța.
Lucrările sunt efectuate de artiști plastici restauratori și experți în domeniu, atestați de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, păstrându-se materialele și tehnicile de punere în operă, scopul fiind acela al revenirii la aspectul inițial.
Mihaela GIUGLEA