Un individ care a omorât un bătrân, la Băneasa, în 2018, și căruia i-a fost suspendată executarea pedepsei, merge la închisoare. La vremea respectivă, judecătorii au fost îngăduitori și l-au condamnat pe agresor la o pedeapsă care a fost suspendată, dar cu respectarea unor condiții, pe care acesta nu le-a respectat, motiv pentru care suspendarea a fost revocată.
Totul a pornit de la o glumă făcută pe seama unui vârsnic, de către o persoană, pe terasa unei unități de alimentație publică din localitatea constănțeană Băneasa. Între bătrânul respectiv și cel care a făcut glume proaste pe seama lui a izbucnit un conflict, la care s-a alăturat și un al treilea individ, Adrian Sima, care, la vremea respectivă, avea în jur de 20 de ani.
El l-a lovit pe bătrânul respectiv cu pumnul în față, iar acesta s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se cu capul de trotuar. Din cauza traumatismelor, victima a intrat în comă, iar după patru zile a murit la spital.
Astfel, Sima a fost arestat, după care a început urmărirea penală împotriva lui, sub aspectul comiterii infracțiunii de loviri cauzatoare de moarte. Ulterior, a fost trimis în judecată, iar printr-o sentință a Tribunalului, din aprilie 2019, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare. Ulterior, sentința penală a fost atacată la Curtea de Apel. Aici, judecătorii nu numai că au redus pedeapsa, de la 4 la 3 ani, dar au și suspendat executarea ei, stabilind unele condiții pe care inculpatul trebuia să le respecte, într-un termen de supraveghere de 4 ani.
Potrivit hotărârii instanței, Sima trebuia să se prezinte la Serviciul de Probațiune din cadrul Tribunalului Constanța, la datele fixate de acesta, să primeasca vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioada de 90 de zile, în cadrul unei instituții publice: Primăria Comunei Băneasa sau Consiliul Local al Comunei Băneasa.
Numai că individul nu s-a conformat, nu a respectat condițiile impuse, motiv pentru care Serviciul de Probațiune, însărcinat cu monitorizarea sa, a solicitat, în toamna anului trecut, revocarea suspendării pedepsei.
Așa se face că, în data de 23 februarie a.c., instanța a admis acțiunea și a anulat suspendarea pedepsei.
„Admite sesizarea formulată de Serviciul de Probațiune Constanța. Revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată condamnatului SIMA ADRIAN (…) Pedeapsa de 3 ani închisoare se execută în regim de detenție (…) Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare“, se arată în soluția judecătorilor.
Adrian Sima are posibilitatea să conteste această hotărâre care îl trimite, practic, după gratii, însă dacă, după judecarea contestației, aceasta va fi respinsă, atunci va merge sigur la Poarta Albă, pentru următorii trei ani.
Daniel ALBU