Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) aproape a câștigat procesul cu orașul Eforie prin primar și Consiliul Local Eforie, privind acțiunea în revendicare a falezei pe care administrația locală a intabulat-o prin hotărâre de consiliu.
În speță, vorbim despre o suprafață de 10.253 de metri pătrați din faleza orașului Eforie, intabulată în domeniul public al orașului prin hotărâre de consiliu, în 2007. ABADL a revendicat în instanță suprafața respectivă, în 2016, iar după expertize și măsurători topografice, în 2019, Judecătoria Constanța – instanța de fond – a admis acțiunea reclamantei și a dispus anularea a două hotărâri de consiliu local, urmând ca administrația locală să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român și în administrarea reclamantei ABADL, imobilul teren care face obiectul acestei acțiuni. Mai mult decât atât, Judecătoria a dispus radierea imobilului din patrimoniul orașului Eforie.
Cum hotărârea primei instanțe nu a fost definitivă, aceasta a fost atacată la Tribunalul Constanța cu apel, care s-a judecat pe parcursul a doi ani, în 2020 și 2021, iar pe 25 noiembrie 2021 a venit și pronunțarea. Din câte se pare, Tribunalul a înclinat balanța tot în favoarea ABADL și a menținut hotărârea instanței de fond, privind nelegalitatea hotărârilor de consiliu privind intabularea falezei în patrimoniul orașului.
”Constată nelegalitatea hotărârilor de consiliu local nr. 35/15.02.2007 şi 72/19.04.2016, în ce privește pozițiile care vizează imobilul teren – faleză, în suprafaţă totală de 10.253 m.p., situat în orașul, identificat conform Anexelor nr. 1-8 a Raportului de expertiză tehnică judiciară, întocmit de expertul desemnat în cauză. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă, în contradictoriu cu pârâții să lase, în deplină proprietate şi liniştită posesie, în domeniul public al Statului Român și în administrarea reclamantei, imobilul teren –, identificat conform Anexelor nr. 1-8 a Raportului de expertiză tehnică judiciară în specialitatea ”topografie, cadastru și geodezie”, potrivit încheierii deședință.
Numai că nici această hotărâre nu a fost definitivă, hotărârea din apel fiind atacată cu recurs.
Așa se face că, după 3 ani de la prima sentință, respectiv 6 ani de la înregistrarea acțiunii civile, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța, unde s-a judecat recursul și unde, miercuri, 28 septembrie, completul de judecată a rămas în pronunțare. Verdictul final urmează a fi anunțat pe data de 13 octombrie.
Daniel ALBU