Accesoriu obligatoriu: magazinele alimentare au început să vândă măşti de unică folosinţă, la preţuri exagerate!

0
1530

Măștile chirurgicale și alcoolul sanitar au dispărut din farmaciile din România, dar se regăsesc în diverse magazine de cartier la prețuri amețitoare. Măștile de protecție costă de 18 de ori mai mult decât prețul real.  Dacă înainte de criza provocată de COVID-19, o mască chirurgicală simplă costa 50 de bani, acum același produs costă între 5 și 9 lei bucata, adică de 11 sau chiar 18 ori mai mult. Un magazin alimentar din orașul Năvodari vinde măști de unică folosință. Acesta se află în apropierea Pieței din Năvodari. În vitrina magazinului este postat anunţul “Avem spirt și măști”. Curioși să aflăm cât costă o mască, vânzătoarea ne-a răspuns: “9 lei bucata!”. Tot acel magazin vinde o sticlă de alcool sanitar, 250 ml, cu 12 lei, iar o cantitate de 500 ml poate fi achiziţionată cu 18 lei. O altă unitate alimentară a scos la vânzare spirt medicinal cu 14 lei, 500 ml.  Alte două magazine din aceeași localitate, destinate produselor de telefonie mobilă, vând măști de unică folosință cu 5 lei bucata.

Facem precizarea că în județul Constanța s-a impus purtarea măștii în mod obligatoriu din cauza pandemiei de coronavirus. Măsura a fost adoptată în ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din Constanța, desfășurată în data de 14 aprilie a.c. Obligativitatea va rămâne în vigoare pe toată perioada stării de urgență, iar cetățenii trebuie să știe că își pot acoperi gura și nasul atât cu măști simple sau chirurgicale, dar și cu eșarfe, fulare sau alte articole vestimentare. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a accentuat faptul că județul Constanța este considerat un potențial focar de coronavirus. „La nivel de Constanța avem un aflux mare de cetățeni din exterior, un aflux care poate la un moment dat să deraieze, sau să deranjeze tocmai lucrul bine făcut în unitățile sanitare. Este un potențial focar, dacă nu avem grijă și dacă nu luăm acele măsuri de izolare, carantinare, identificare. Trebuie să avem mare, mare grijă la izolare și la distanțarea socială și trebuie să avem mare grijă de personalul nostru medical”, a tras un semnal de alarmă ministrul Tătaru.

Oficialul a subliniat că este important să fie respectate măsurile de prevenire pentru ca situația să nu scape de sub control precum la Suceava. De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, a îndemnat românii să poarte măști de protecție atunci când decid să iasă din casă. Preşedintele a anunţat că după 15 mai vom fi obligaţi să purtăm măşti, dar o parte dintre restricţii vor fi ridicate. 

Totodată, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța fac apel către populație și vin cu următoarele recomandări: ieșiți din locuințe doar pentru situații prevăzute în setul de reguli din această perioadă și doar cu declarația pe propria răspundere completată;  mențineți distanța de siguranță față de ceilalți oameni; evitați strângerile de mână;  efectuați frecvent igiena mâinilor folosind apă și săpun; evitați atingerea ochilor, nasului și a gurii; aveți grijă de igiena respiratorie, tușiți sau strănutați în batista de unică folosință sau în pliul cotului; aerisiți frecvent încăperile în care stați și consumați fructe și legume crude și cât mai puține alimente procesate.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.