Aceste ţări din Europa încep să ridice, treptat, restricţiile impuse de noul coronavirus

0
770
Berlin, Germania, sursa foto: CNN

CNN a realizat un articol complex despre situaţia din mai multe ţări care au început sau urmează să relaxeze restricţiile impuse de răspândirea noului coronavirus.

Astfel, cetăţenii din Cehia pot face acum cumpărături la magazinele de feronerie și biciclete, pot juca tenis și pot merge la înot. Austria intenționează să redeschidă magazinele mai mici după Paște. Danemarca va redeschide grădinițele și școlile începând cu săptămâna viitoare – dacă numărul de cazuri de coronavirus rămâne neschimbat, iar copiii din Norvegia vor reveni la grădiniță o săptămână mai târziu. Aceste națiuni sunt primele din Occident care încep să își reia activităţile obişnuite, de dinainte de limitele impuse de guverne pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Alții vor dori să vadă ce lecții pot fi învățate, întrucât aceștia urmăresc și o rută de ieșire din blocaje, pe fondul creșterii presiunilor sociale și economice cauzate de izolarea la domiciliu.

Dr. Peter Drobac, un expert global în domeniul sănătății la Oxford Said Business School, a declarat pentru CNN că acele țări care ușurează restricțiile au fost „exemple importante și de speranță” pentru Occident. „Încă avem multe de învățat de făcut despre cum vom ieși din blocaje în siguranță și eficient”, a spus el. Orice slăbire a limitelor va avea un risc. Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. Hans Kluge, a avertizat zilele trecute că situația din Europa este încă „foarte preocupantă” și a insistat că „acum nu este momentul să relaxezi măsurile”. Europa „rămâne foarte mult în centrul pandemiei”, a spus el miercuri. Și un studiu bazat pe focarul Chinei, publicat în jurnalul medical The Lancet, a sugerat că restricţiile de pe glob nu trebuie ridicate complet până la găsirea unui vaccin pentru boală.

Conform CNN, Danemarca a spus că intenționează să trimită copiii înapoi la școală și grădiniță începând cu 15 aprilie, dacă nu creşte numărul de cazuri de coronavirus. Dar viața va arăta în continuare departe de normal. Multe restricții vor rămâne în vigoare și revizuirea lor poate fi introdusă treptat, a transmis guvernul. O interdicție la adunări de peste 10 persoane a fost prelungită până pe 10 mai și toate serviciile bisericii, cinematografele și centrele comerciale vor rămâne, de asemenea, închise. Toate festivalurile și adunările mari vor fi interzise până în august, a declarat premierul Mette Frederiksen. Granițele Danemarcei vor rămâne închise.

De asemenea, Republica Cehă s-a mișcat rapid pentru a impune restricții de călătorie, a interzice evenimentele mari și a închide întreprinderile neesențiale, după ce a declarat o stare de urgență pe 12 martie. Neobișnuit în Europa, a solicitat, de asemenea, ca cei 10,7 milioane de cetăţeni ai săi să-și acopere fața cu măști sau eșarfe când sunt în afara casei începând cu 19 martie. Aceste eforturi stricte încep să dispară, întrucât guvernul a anunțat luni că va începe relaxarea unor restricții. Astfel, începând de marți, oamenilor li s-a permis să facă exerciții, singuri, fără măști de față. Magazine precum cele de construcții și feronerie, magazine de biciclete și centre de reparații pentru biciclete sunt printre cele care au primit permisiunea să se redeschidă, începând de joi. De asemenea, se redeschid zone în aer liber pentru sporturi individuale, dar numai într-o oarecare măsură – nu mai mult de două persoane pot fi în același spațiu și nu pot folosi dușuri sau vestiare. Călătoria esențială în afara Cehiei va fi permisă începând cu 14 aprilie, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Austria, unde populara stațiune de sporturi de iarnă din Ischgl, în provincia Tirol, a fost legată luna trecută de răspândirea coronavirusului în alte părți ale Europei, adoptă o abordare diferită, întrucât ușurează restricțiile. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat săptămâna aceasta că țara se pregătește pentru o „înviere” după Paște, prin redeschiderea unor magazine mai mici, feronerie și grădină începând cu 14 aprilie. El a avertizat, de asemenea, că pericolul cauzat de coronavirus nu s-a terminat încă, citând Singapore, care a înregistrat o reapariție de cazuri în ultimele zile. „Cei care cred că situația este sub control, greşesc”, a spus el.

Norvegia are din nou o abordare diferită, prioritizând redeschiderea școlilor, deoarece ușurează măsurile de izolare introduse la jumătatea lunii martie. Va începe să reducă măsurile de blocare începând cu 20 aprilie, a spus premierul Erna Solberg, când grădinițele vor începe să se redeschidă. O săptămână mai târziu, școlile se vor redeschide pentru elevii din clasele I-IV. „Ambiția noastră este ca toți elevii să revină cumva la școală înainte de vară”, a spus Solberg. Guvernul consideră că cele mai recente statistici oferă o bază pentru „optimism prudent”, indicând faptul că rata infecției a fost redusă, a spus premierul. „Lucrând împreună, avem virusul sub control și putem începe să ridicăm restricțiile puțin câte puțin. Vom face acest lucru împreună, cu precauție și luându-ne timp”, a adăugat premierul, citat de CNN. Potrivit Institutului Norvegian de Sănătate Publică, Norvegia a avut 6.244 de cazuri Covid-19 confirmate joi, iar 92 de decese începând de vineri dimineață.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat joi că cele mai recente cifre referitoare la coronavirus au dat un motiv de „speranță prudentă”, dar a avertizat că germanii trebuie să respecte restricțiile actuale în weekendul în care este sărbătorit Paștele. Ea a spus că o decizie privind dacă și cum să ușureze măsurile se va baza pe un studiu științific larg, care va fi publicat săptămâna viitoare. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a spus anterior că țara a văzut o „aplatizare” în infecțiile recent raportate. În prezent, Germania efectuează 100.000 de teste coronavirus pe zi, a spus el, iar 40% din paturile de terapie intensivă rămân goale, în ciuda crizei. „Vrem să revenim treptat la normalitate – dar suntem încă departe de o viață de zi cu zi, așa cum o știam înainte de coronavirus”, a spus Spahn. „Nu totul se va întoarce la modul în care a fost. Vom continua să trăim în și cu pandemia în Germania”, a adpugat el.

Citeşte despre Germania şi următorul articol:

Elveția are în vedere și o cale de ieșire din închisoare. În ciuda extinderii restricțiilor de distanțare socială până la 26 aprilie, guvernul a indicat că alte măsuri ar putea fi relaxate mai târziu în această lună – inclusiv controalele la frontieră, închiderea școlilor și interdicțiile la adunări – în cazul în care răspândirea virusului este ținută sub control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.