Comportamentul individual în societate este reglementat de valori şi norme, de tradiţii şi obiceiuri, acestea constituind factori generatori de conduită. Participarea activă a individului la viaţa comunităţii este condiţionată de conştientizarea şi asumarea acestor repere, de asimilarea experienţei sociale şi dezvoltarea unor competenţe specifice, care să îi ajute pe indivizi să se comporte ca membri responsabili ai unui grup social, să îndeplinească anumite roluri sociale.
Învăţarea conduitelor prosociale, se înscrie printre scopurile vizate de multe dintre activităţile şi programele educative, de asistenţă psihologică şi socială desfăşurate de către personalul sectorului reintegrare socială cu persoanele private de libertate. Totodată, exersarea acestora, facilitează recuperarea psihosocială şi morală a persoanelor private de libertate, sporind şansele de reintegrare socială şi diminuează riscul recidivei.
Astfel, practica penitenciară a relevat că, în vederea asigurării sustenabilităţii şi completării demersurilor de asistenţă psihologică specifică, un rol important revine activităţilor care au fost derulate în cadrul comunităţii. Mediul înconjurător este o realitate care nu include doar mediul natural, ci cuprinde și activitatea umană, conferindu-i acestuia o poziție de parte a mediului și beneficiar al acestuia. Implicarea noastră, a oamenilor, în acțiuni de voluntariat în domeniul ecologiei conduce către un mod responsabil de a asigura un mediu sănătos și curat.
In acest weekend un grup format din 24 persoane private de libertate a participat în mod voluntar la o activitate de ecologizare în stațiunea Eforie Sud, venind în întâmpinarea solicitării formulate de Complexul Flamingo.
Acestă activitate nu este singulară, de-a lungul timpului persoane private de libertate încarcerate în Penitenciarul Constanța-Poarta Albă, sub coordonarea membrilor Sectorului Reintegrare Socială din cadrul Penitenciarului Constanța-Poarta Albă, au participat în mod voluntar la activități de ecologizare care au vizat plaje, zone împădurite cu rol turistic din Dobrogea, Complexe muzeale, Instituții publice și spații publice de agrement din județ, dovedind implicare și respect pentru comunitate.
Penitenciarul Constanța – Poarta Albă dispune de un efectiv de aproximativ 100 de persoane private de libertate apte pentru a desfășura activități productive oferind operatorilor economici din județul Constanța forță de muncă necalificată, pentru perioade de timp determinate. Folosirea la muncă a deținuților nu implică încheierea unor contracte de muncă cu aceștia, ci doar încheierea unui contract de prestări servicii între angajator şi unitatea penitenciară.
A.V.