Activitatea instanțelor se va desfășura ca și înainte de impunerea noilor restricții antiCOVID

0
189
Judecatoria Constanta

Prevederile H.G. nr. 1130/2021, pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la H.G. nr. 1090/2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor ce se aplică pe durata acesteia, pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, justificate în contextul pandemic existent în România, nu vizează activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea, susține Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În urma analizei, atât Direcția internă a CSM, la solicitarea președintelui CSM, cât și Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență au apreciat că prevederile H.G. nr. 1130/2021 nu intră în conflict și nu sunt aplicabile domeniului justiției, odată ce legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea și desfășurarea activității instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea în contextul pandemiei de COVID-19.

În consecință, activitatea instanțelor și parchetelor de pe lângă acestea se va desfășura în aceleași condiții ca și cele anterioare H.G. nr. 1130/2021, atât în ceea ce privește actul de judecată și de urmărire penală, cât și ceea ce privește accesul justițiabililor în sediile acestora, cu respectarea strictă a regulilor de protecție luate de autorități, în scopul limitării efectelor pandemiei.

Astfel, CSM respinge speculațiile publice în sensul împotrivirii față de măsurile restrictive luate prin H.G. nr. 1130/2021, subliniind că aplicabilitatea acestui act normativ nu vizează activitățile specifice desfășurate de instanțe și parchetele de pe lângă acestea și recomandă, în continuare, respectarea tuturor măsurilor luate de autorități în scopul limitării efectelor pandemiei.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.