Actorul Marius Bodochi: „Constanța ar trebui să aibă o sală de spectacole de 300 de locuri, fără mucegai, fără șobolani, fără toalete înfundate. Unde sunt Festivalurile de altădată? De ce au dispărut?”

0
716

Orașul de la malul Mării Negre va găzdui, începând de joi, 19 august, şi până duminică, 22 august, Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța (FITIC). Tinerii actori vor urca pe scena amplasată în Parcul Carol I,  la Termele Romane, în zona Edificiului Roman cu Mozaic, dar şi la Teatrul de Stat Constanţa și vor avea oportunitatea de a-și arăta talentul și înclinația pe care o am spre acest domeniu cultural.

Juriul este format din actori și regizori consacrați: Magda Catone, Alina Cristea, Crina Linţă, Maia Morgenstern, Ioana Pavelescu, Silviu Biriş, Marius Bodochi, Alexandru Hausvater, Lucian Iancu şi Liviu Manolache. Directorul festivalului este celebrul Alexandru Hausvater. În afara spectacolelor ce vor participa la secţiunile din concurs, vor fi prezentate publicului şi spectacole de teatru invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituţii publice din ţară sau companii private, având ca protagonişti actori consacraţi şi tineri ai scenei româneşti.


La orele după amiezii de joi a avut loc o conferință de presă cu ocazia prezentării acestui Festival important pentru lumea culturală constănțeană și nu numai la care au luat parte organizatorii, dar și actorii care vor face parte din juriu: Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Magda Catone, Silviu Biriș dar și regizorul Alexandru Hausvater. Totodată, au fost prezenți și viceprimarul orașului Constanța, Ionuț Rusu, vicepreședinții Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima și Petre Enciu.

Conferința de presă s-a încheiat cu un scurt discurs al actorului Marius Bodochi, spune el, o concluzie voalată, despre cum arată Constanța în prezent, din punct de vedere cultura și lipsurile pe care le are. Acesta își aduce aminte cu nostalgie de Festivalul Miturile Cetății, dar și de festivalurile ce erau organizate pe vremea când acesta era doar un student. Mai mult, este de părere că în Constanța este nevoie de cel puțin două teatre noi și două centre culturale:

„Am avut bucuria, în ultimii 4-5 ani să fiu invitat la Teatrul de Stat Constanța și am jucat două spectacole în colaborare și am stat și m-am gândit, al doilea oraș al țării ca număr de locuitori, ca bani pe care îi produce și acest oraș, fiind atât de mare și atât de frumos și cu atâta populație, ar trebui să aibă un teatru, în primul rând, bine pus la punct, adică să ai o sală de 300 de locuri, fără mucegai, fără șobolani, fără toalete înfundate. Asta ar trebui să aibă orașul acesta. Sigur, că e greu să ții o operă națională, un teatru, dar orașul este atât de mare, încât eu cred că ar mai suporta vreo două teatre de proiecte și vreo două centre culturale care să se ocupe de toată Dobrogea. Păi, îmi aduc aminte de festivalul acela de teatru antic, de pe vremea când eram eu student și veneam să văd spectacole aici, unde este? L-au distrus, l-au omorât. Dra festivalul de acum 4-5 ani, Miturile Cetății, am jucat în Piața Ovidiu, ce s-a întâmplat, ce s-a ales de el? Se încep lucruri și nu există continuitate. Cultura trebuie să aibă continuitate, managementul nu are, că vine un director, pleacă altul, dar trebuie păstrat din ce a făcut cel dinainte, lucrurile bune, nu șters cu guma. Orașul acela chiar ar suporta două, trei teatre, e ca și Clujul, ca și Iașul sau Timișoara”, a spus actorul Marius Bodochi.

Prezent fiind în sală, viceprimarul Ionuț Rusu a fost rugat de către un reprezentat al presei locale să răspundă celor declarate de actorul Marius Bodochi. Acesta a asigurat oamenii de cultură prezenți la Constanța că se vor implica activ în viața culturală, doar că, planurile le-au fost îngreunate de pandemia de coronavirus: „Pot să vă spun ca de început de mandat că pentru noi arta, educația și cultura sunt lucruri de bază și veți vedea că multe lucruri se vor întâmpla, care trebuia să se întâmple până acum, noi aveam multe în plan dar a intervenit pandemia”, a conchis viceprimarul Ionuț Rusu.

Actorul Marius Bodochi a acordat un scurt interviu ziarului Focus Press în care a vorbit despre FITIC, despre programul festivalului în aceste patru zile, dar și despre faptul că aleșii locali și județeni trebuie să vină la aceste evenimente, să aparte implicare, nu doar la conferințele de presă despre evenimentele ce au loc în orașul de la malul Mării Negre: ”Mesajul la dânșii poate ajunge într-un singur fel, fiind prezenți, nu doar la această conferință de presă, ci fiind prezenți la cât mai multe evenimente culturale, iar aici la FITIC vor vedea tineri independenți din Constanța care practică arta actorului, scenografiei. Dar vor întâlni și foarte mulți actori consacrați care au foarte mulți actori”.

Vă invităm să urmăriți întreaga declarație a actorului Marius Bodochi în materialul video:

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.