Actrița Maia Morgenstern reacționează după o replică antisemită spusă la o întrunire culturală: „M-a lovit o scârbă fără margini. Sunt rănită”

0
469
sursa foto: Facebook

Actrița Maia Morgenstern reclamă că, în timpul unei întâlniri la care au participat directori de teatre și de instituții publice de cultură, a asistat la momentul în care o persoană a rostit o replică antisemită.

Aceasta a scris despre acest moment pe pagina de Facebook, spunând că a fost lovită de “o scârbă fără margini”. Postarea ei a atras numeroase reacții de susținere.

Maia Morgenstern spune că incidentul care a marcat-o a avut loc la o întrunire sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”.

“Sunt felul de om care reacționează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând și asta. Ce vreau să spun este că paralizez în momentul șocului. O fi bine, o fi rău… cine mai știe?

Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”. Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei.

Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanți: autoritățile. Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe.

Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…

Am încremenit. Ce-ați spus? Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…” Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial. Și nimeni n-a părut deranjat.

În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur, a scris Maia Morgerstern pe pagina sa de Facebook

Publicația Metropola Constanța scrie despre această postare a actriței Maia Morgenstern faptul că cel mai probabil postarea a fost ștearsă pentru că a fost raportată de diverși binevoitori, antisemiți:

Și, ce credeți?! Deși doamna Maia nu a scris întreg ACEL cuvânt jignitor pe facebook (l-am scris noi, aici), i-a fost ștearsă postarea, pe motiv că încalcă (?!) „înaltele standarde” ale comunității facebook. Aceeași care tolerează și nu șterge, nici dacă-s raportate explicit, postările antisemite, xenofobe, naționalist-extremiste, care fac apologia unor criminali de război (vezi cazul Ion Antonescu) etc. Același facebook care șterge o fotografie ușor erotică, în care se poate zări… un sfârc!?

Maia Morgenstern: „Postarea mea a dispărut. Nu am sters-o eu.

De ce a fost ștearsă postarea, de vreme ce nu a folosit ACEL cuvânt, pe care îl depistează automat roboții și programele de calculator Facebook? Cel mai probabil pentru că a fost raportată de diverși binevoitori, antisemiți și ei. De pe la noi, de-aici, nu din Australia… Cam așa se întîmpla și se mai întâmplă încă, în România”, a scris publicația Metropola Constanța.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.