Primăria Constanța a solicitat judecătorilor, într-un dosar civil, să emită o hotărâre prin care să primească aprobare să intervină pe proprietatea unei femei din Constanța, pentru a demola o construcție făcută fără autorizație. Administrația locală a apelat la forța coercitivă a statului, pentru că proprietara respectivă nu a făcut demersuri pentru a intra în legalitate, deși i s-a pus la dispoziție un termen pentru acest lucru. Însă, în cele din urmă, acțiunea a fost respinsă.
În fapt, prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa, în data de 2.08.2023, Instituția Primarului – Municipiul Constanţa a solicitat pronunţarea unei hotărâri prin care B.F. să fie obligată la desființarea lucrărilor de construcții realizate în mod ilegal, fără a deține autorizație de construire emisă potrivit Legii 50/1991.
Lucrările respective au fost constatate de polițiștii locali în iulie 2022, când reprezentanții Primăriei au întocmit un proces-verbal de contravenție, prin care i s-a pus la dispoziție un termen de intrare în legalitate, în sensul obținerii unei autorizații, în caz contrar femeia urmând să desființeze lucrările respective și să aducă imobilul la starea inițială. Tot aceștia arată că femeia nu s-a conformat obligațiilor impuse prin procesul-verbal.
În replică, constănțeanca a arătat că a făcut demersuri în vederea obținerii autorizației de construire, iar în acest sens a depus la dosar probe care să arate că, în realitate, a depus toate eforturile pentru a intra în legalitate prin obținerea autorizației.
Și într-adevăr, din analiza probelor administrate în cauză, instanța a observat că, în cursul judecății, femeia a dovedit că a obţinut autorizație de construire pentru lucrările nelegal realizate care fac obiectul procesului-verbal de sancționare din iulie 2022. În acest sens, a depus la dosar Autorizația de construire nr. 1020/28.11.2023 emisă de primarul municipiului Constanţa.
Analizând conținutul acesteia, prin raportare la procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravențiilor, instanţa a reţinut că autorizația de construire a fost eliberată pentru lucrările de construire descrise de polițiștii locali. Astfel, judecătorul a constatat că această cauză, în care Primăria Constanța apare ca reclamant, împotriva contravenientei B.F., a rămas fără obiect, motiv pentru care s-a dispus închiderea dosarului prin respingerea cererii de chemare în judecată.
Hotărârea a fost pronunțată în cursul lunii noiembrie și nu este definitivă. Însă, dat fiind că femeia a intrat în legalitate, s-ar părea că nu există motive pentru care sentința civilă să fie atacată cu apel.
Daniel ALBU
In sectorul 5 Bucuresti a fost ridicat un imobil P+1E+M fara autorizatie si cu incalcarea a patru artiicole din Codul Civil.Primaria a bagat-o in legalitate fara ca proprietarul sa aduca modificari constructiei.Asa ca,in Romania legea e valabila numai pentru fraieri.