În cursul zilei de vineri, 9 august a.c., au fost eliberat două autorizații de desființare, de către Primăria Municipiului Constanța, în cadrul proiectului de construire a noului CET. Cum administrația locală intenționează să demoleze unele rezervoare din incinta acestuia, a fost emis actul necesar pentru acest demers.
Este vorba de Autorizațiile de demolare nr. 43 – „Sursa de producere energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficientă în Municipiul Constanța – lucrări de desființare“ și nr. 44 – „Lucrări de desființare rezervoare păcură – construcțiile C24, C25, C26 în incinta CET Palas din Municipiul Constanța“. Amplasamentul este situat pe Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 123. Ambele documente au valabilitatea de doi ani.
Totodată, în urmă cu câteva zile, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a decis că acest proiectul nu afectează mediu, astfel că a anunțat publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului pentru proiectul „Sursă de producere energie utilă termică prin cogenerare de înaltă eficiență în Municipiul Constanța – lucrări de demolare“, propus a fi amplasat pe Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 123, lot 2.
Precizăm faptul că, prin construirea noului CET, s-ar asigura existența unei unități de producție a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență, în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Aceasta va fi construită în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz va fi de 97 MW.
Potrivit administrației locale, investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului: economice – prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare; sociale – prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire; de mediu – prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.
Proiectul presupune construirea unei surse noi de energie termică, bazată pe o tehnologie de cogenerare de înaltă eficiență, cu turbină pe gaz pregătită pentru amestec cu gazele regenerabile/cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, împreună cu toate echipamentele și instalațiile auxiliare necesare. Mai exact, va fi construită o turbină cu gaze cu cazan recuperator de apă fierbinte, cu capacitatea de 25 MWe și 30 MWt, care va fi realizată la cele mai noi standarde și în conformitate cu toate cerințele de eficiență energetică, mediu și schimbări climatice.
Noua sursă de producere a energiei termice va fi construită suplimentar față de cele prevăzute în proiectul de construire a noului CET. Valoarea totală a proiectului este de 292.112.104,76 lei, fără TVA.
Loredana MIHAI
Mai bine ar desființa primăria cu toți imbecilii din ea. Să ne ferească Domnul de hărnicia prostului , care nu știe să facă nimic dar se apucă să facă de toate.