Adrian Bîlbă: “Vrem să reorganizăm parcul din incinta CMSN într-o Micro Deltă, să fie un loc care să ofere educaţie pentru cei care ajung în Deltă”

0
421

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) Constanța, Adrian Bîlbă, a declarat pentru Focus Press faptul că intenționează să reorganizeze zona parcului din incinta complexului spre o Micro Deltă. Propunerea a fost înaintată conducerii Consiliului Județean Constanța, care a cerut să se elaboreze un plan ingineresc vis-a-vis de această investiție.

Managerul CMSN intenționează să aducă la Constanța o mulțime de păsări din Delta Dunării, dar și animale precum șacalul, jder, dar și flamingo.

”De la an la an, constat un respect mai mare față de natură, ceea ce mă îndreptățește să propun conducerii Consiliului Județean Constanța o reorganizare a acestui parc, spre o Micro Deltă. Condițiile naturale tot mai umede corespund unei micro Delte și aici să fie o educație pentru cei care ajung în Deltă și care trebuie să se comporte respectuos, civilizat și responsabil față de natură, să nu meargă acolo unde văd pelicani că stau pe sol, să nu meargă repede să își facă selfie cu pelicanul. Pelicanul stă pe sol pentru că are un cuib de apărat, de hrănit și în consecință îi stresăm prin prezența noastră în exces și în apropiere prea mare față de aceștia. Aici pot vedea toate animalele din Deltă, se pot informa și pot învăța să le respecte. Am avut o primă discuție, propunere în acest sens cu CJC, mi s-a cerut să fac un plan ingineresc, serios, vis-a-vis de relocarea animalelor, de noutățile animalelor ce trebuie să fie aduse și bineînțeles de investițiile necesare. Toate acestea le vom discuta undeva la sfârșitul sezonului și le voi propune pentru a ne dezvolta în această direcție, ce presupune ținerea unor animale în condiții proprii climatologice, sunt animale din Deltă care stau într-o Micro Deltă și în consecință nu mai avem niciun fel de stres și investițiile suplimentare pentru a le deține, ca de exemplu încălzire la maimuțe sau alte animale pe care am vrut sau le avem. Cred că cea mai importantă misiune a unui parc de acest tip, organizarea muzeală, în condițiile în care conducerea Consiliului Județean Constanța ține foarte mult la cultură și la educație, este ca să formăm și să educăm să fie responsabili față de natură, față de artă, de cultură, să ne dezvoltăm și să avem un tineret care să ne depășească, să vrea mai mult, să poată mai mult, să vină cu elemente noi. Vream să aducem aici tot ce are Dobrogea, mă refer la animale, de la jder, șacal, pentru că e specia ce amenință acum fauna Dobrogei prin o specie invazivă, o mulțime de păsări din Deltă pe care vrem să le aducem și de ce nu? Să aducem Flamingo, au fost, i-am speriat pentru că am fost curioși, am învățat ceva de la ei, continuăm să o facem dacă vom avea Flamingo la Microrezervație”, a declarat Adrian Bîlbă.

Începând cu anul 1985, în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa a intrat în circuitul public Microrezervaţia care se întinde pe o suprafaţă de cca 6 ha din care 2 ha reprezintă luciu de apă cu vegetaţie palustră. Acest obiectiv a fost creat în ideea de a oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene.

Loredana MIHAI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.