Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, 11 septembrie 2024, alocarea a 7,56 de miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru continuitatea derulării unor programe de investiţii. De asemenea, 5 miliarde de lei au fost alocate pentru încheierea contractelor de achiziție publică și a actelor adiționale la contractele în derulare, aferente obiectivelor de investiții realizate prin PNCIPS, fiind vorba despre stadioanele ,,Gheorghe Hagi” din Constanța și ,,Nicolae Dobrin” din Pitești.
Astfel, 2,56 de miliarde de lei vor reveni autorităţilor publice pentru achitarea facturilor restante către constructori, în vederea asigurării continuităţii investiţiilor care contribuie la dezvoltarea României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programul naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS) derulat de Compania Naţională de Investiţii.
„Toate demersurile noastre vizează dezvoltarea echilibrată a regiunilor, crearea de noi locuri de muncă şi creşterea calităţii vieţii tuturor locuitorilor”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veştea.
De asemenea, 5 miliarde de lei au fost alocate pentru încheierea contractelor de achiziție publică și a actelor adiționale la contractele în derulare, aferente obiectivelor de investiții realizate prin PNCIPS.
„Această măsură va contribui inclusiv la semnarea unor contracte pentru obiective majore de investiții, precum stadioanele <<Gheorghe Hagi>> din Constanța, <<Nicolae Dobrin>> din Pitești sau patinoarul artificial de la Sfântu Gheorghe, în condițiile în care, în prezent, pentru 220 de obiective de investiții se așteaptă încheierea contractelor de finanțare. Procedura de achiziție este finalizată. Urmează să se semneze contractul cu constructorul. Ulterior vor urma aceleași proceduri valabile oricărei investiții: organizarea de șantier și grafic de execuție, pe care il vom prezenta in momentul semnării contractului. Astăzi avem sumele alocate, urmează ca in perioada următoare să primim limita pentru creditele de angajament și în felul acesta să putem semna toate cele trei contracte. Cu siguranță, până la finalul lunii viitoare s-ar putea semna, sau mai devreme”, a declarat Adrian Veștea, la finalul ședinței.
Guvernul României a aprobat, în aprilie 2024, memorandumul de finanțare pentru construcția Stadionului „Gheorghe Hagi“. În luna august ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Ioan Veștea, preciza că, în luna septembrie, ar putea fi semnate documentele, iar lucrările să înceapă.
La finalizarea lucrărilor, Constanța va avea o arenă ultramodernă, cu o capacitate de 18.000 de locuri, ce va include și un teren de antrenament pentru fotbal și atletism (pistă cu șase culoare), cu tribună de circa 1.000 de locuri. De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare (promenadă, alei, drumuri si platforme), de rețele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători și oficialități. În plus, clădirea stadionului va integra o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament – atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.
A.C.