Afaceri cu iz penal. Beach-barurile ilegale au rămas pe poziţii şi împiedică activitățile de nivelare și înnisipare a plajei din Năvodari

0
1546

Deși beach barurile de pe litoral au fost autorizate să funcționeze doar temporar, adică pe timpul sezonului estival, ele rămân în picioare și în extrasezon. Asta pentru că nu îi poate obliga nimeni să le demonteze, iar cei de la ABADL nu pot desfășura activitățile specifice acestei perioade din cauza construcțiilor ”temporare”. Asta pentru că cei de la Apele Române au făcut, în urmă cu mai mulți ani, o mare gafă, concesionând loturi de plajă pe 10 ani, iar operatorii profită de această ocazie. Cum procesul de înnisipare este principala prioritate, exact coșmeliile de pe plaje mai lipseau.

Scandalul barurilor de pe plaje a izbucnit anul trecut, ca și în urmă cu aproape 10 ani. Și atunci, ca și anul trecut, s-a intervenit cu utilajele pentru desființarea construcțiilor considerate ilegale. Autoritățile locale au pus la pământ zeci de astfel de construcții și, ca de obicei, unii operatori de plaje nu au înțeles mai nimic. Au fost și situații în care, pentru scutirea construcțiilor de la demolare, s-a recurs la unele intervenții cu iz penal, de la nivel înalt. Facem referire aici la modul în care Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor în guvernul Dăncilă, a depus un amendament prin care toate terasele construite ilegal pe litoralul Mării Negre pot scăpa de la demolare (amendament la Legea/1991 construcțiilor, prin care erau scutite toate constriucțiile ilegale ridicate până la 1 ianuarie 2020 – n.r.).

De unde până unde?

Potrivit declarației sale de interese, Eugen Teodorovici este asociat în firma TMC Romteam Business SRL cu George Răzvan Micu care, la rândul lui, este administrator al firmei Noche Caliente SRL, al cărei acționar unic este Mirela Matichescu, fostul administrator public al județului Constanța. Firma Noche Caliente, despre care s-a tot scris anul trecut, a închiriat două sectoare de plajă la Năvodari și a ridicat fără autorizație baruri și terase care au funcționat ilegal și pe care a ”uitat” să le strângă, la final de sezon.

Le-au copiat exemplul

Prin urmare, pe litoral, începând din zona Năvodari spre sud, întâlnim sute de construcții din lemn și nu numai.

Este adevărat că unii dintre operatorii de plaje sunt în regulă cu autorizațiile, însă îi împiedică pe cei de la Apele Române să desfășoare anumite acțiuni specifice, privind nivelarea nisipului sau înnisiparea, care este un subiect sensibil în acest moment.

Și, așa cum spuneam, în continuare există baruri pe plaje, mai ales în partea de nord a stațiunii Mamaia și la Năvodari, care nu sunt nici pe departe construcții provizorii. Asta pentru că cei de la Apele Române au concesionat plajele pentru 10 ani. Genul acesta de contract încurajează înreprinzătorii să ridice construcții de-a dreptul permanente, nicidecum provizorii.

 Zece ani pot rămâne și cârciumile respective pe nisip și nimeni nu se mai obosește să le demonteze la final de sezon. Deși acestea au un regim de folosință bine determinat ca perioadă, majoritatea stau și își ocupă locul pe nisip chiar și iarna.

În afară de operatorii de bună credință, fie că  își demolează sau nu barurile la final de sezon, mai există și categoria celor care, deși și-au făcut baruri pe nisip fără autorizații și care au funcționat ilegal, nici nu s-au obosit să-și strângă șandramalele. Un exemplu în acest sens l-am dat mai sus.

Pentru acest an se așteaptă aceeași atitudine din partea operatorilor de plaje, dat fiind că nici în 2021 nu va exista un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) al plajelor.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.