Afaceristul trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri APIA este consilier local la Oltina

0
2944
Sediul DNA Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Un afacerist a fost trimis în judecată, joi, de procurorii DNA, împreună cu doi consilieri din cadrul APIA Constanța, acuzați de mai multe infracțiuni prin care au fost obținute fonduri europene în mod ilegal. Dar cine este afaceristul respectiv?

Este vorba despre Iordan Manea, ales local pe funcția de consilier independent, în cadrul Consiliului Local Oltina la alegerile din 2020, cel care controlează mai multe societăți din domeniul agricol, precum: AGRO SOLE TRADER S.R.L, din Satu Nou, comuna Oltina, TOP AGRO VISE SRL, ÎNTREPRINDEREA INDIVIDUALĂ MANEA IORDAN, EURO AGRO PRESTIGE S.R.L., RENERGO MOBIL SRL, AGRISTAR ELECTRICA SRL, dar în trecut a mai făcut parte și din acționariatul altor firme.

În acest dosar instrumentat de DNA, este acuzat de ”folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”, potrivit unui comunicat, însă fără prea multe detalii despre fapta în sine.

Potrivit unor surse neoficiale, dar apropiate anchetei, afaceristul Iordan Manea ar fi încheiat un contract cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), pentru a primi bani, circa 200.000 de lei drept compensație, în schimb Manea trebuia să renunțe la strugurii de pe o suprafață de 31 de hectare de vie, struguri care încă nu apucaseră să se pârguiască. Aceleași surse susțin că Iordan Manea a înșelat APIA, renunțând doar la strugurii de pe rândurile mărginașe podgoriei, dând de înțeles că toți strugurii au fost tăiați. Au sosit în control inspectori și de la APIA Băneasa, și de la APIA Constanța, ba și de la București, constatând că Iordan Manea și-a respectat contractul, motiv pentru care a fost despăgubit.

Numai că, în realitate, așa cum arătam mai sus, strugurii erau tăiați doar pe margini, în timp ce în mijloc au rămas neatinși. Așa cum era de așteptat, a venit toamna, când au fost recoltați și vânduți, afaceristul încasând alți bani de pe urma lor.

Întreaga operațiune a intrat în atenția DNA ca urmare a unui denunț, iar consilierul afacerist s-a ales cu dosar penal, fiind cercetat și trimis în judecată pentru fraudarea bugetului european.

Reamintim că aceste informații au fost obținute neoficial. În încercarea de a obține un punct de vedere, telefonic, Iordan Manea nu a dorit să comenteze, cu rugămintea să nu-l mai deranjăm.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.