Ai grijă de sănătatea ta în pandemie! La OCH ai acces în siguranță la examinări clinice și intervenții chirurgicale. Interviu cu medicul chirurg Dorel Oprea, despre hernii

0
305

Constănțenii tind să amâne vizita la medic, de teama infectării cu SARS-COV-2, ignorând semnele agravării unor boli sau apariția unor simptome care persistă. Medicii de la Ovidius Clinical Hospital (OCH) fac un apel la pacienți să nu subestimeze gravitatea unor simptome cu care se pot confrunta în această perioadă și care nu au legătură cu SARS-COV-2.

La OCH, cel mai important spital multidisciplinar din Sud- Estul României, care și-a câștigat o reputație deosebită încă de la deschiderea din 2014 datorită orientării sale către nevoile pacientului, aveți acces în siguranță la examinări clinice și intervenții chirurgicale, cu respectarea tuturor măsurile de precauție legate de COVID-19.

Medicii de la OCH avertizează că agravarea, apariția și persistența anumitor simptome nu trebuie ignorate, mai ales dacă se pune problema unor intervenții chirurgicale. În cele mai multe cazuri, pacienții ajung la urgență în stadii destul de avansate ale bolii, după ce au încercat să se trateze un timp singuri, pentru a amâna internarea din cauza pandemiei de COVID-19. Diagnosticarea în stadii incipiente înseamnă șanse mai mari de rezolvare chirurgicală și, implicit, șanse mai mari de vindecare, susține ș.l. dr. Dorel Oprea, medic primar Chirurgie Generală, care oferă consultații și proceduri chirurgicale la spitalul OCH din județul Constanța.

Constanța a intrat în scenariul roșu. Ne aflăm în faţa unui nou val al pandemiei de COVID-19, cel de-al 4-lea. Spitalele constănțene sunt din nou în alertă. Faţă de valul 3 al pandemiei de COVID-19, acum avem la îndemână un remediu eficient şi anume vaccinul. Cu condiţia să-l şi folosim, ne îndeamnă dr. Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). 

Pe măsură ce pandemia continuă, din cauza îngrijorării cu privire la COVID-19, vizitele la medic și multe programări de rutină au fost amânate de către pacienți. Această întârziere a asistenței medicale preventive poate duce pe viitor la un impact negativ asupra sănătății oamenilor. De ce este important să fii văzut de un medic specialist și să nu aștepți până în ultimul moment? Dacă nu ai grijă de anumite problemele de sănătate, pot interveni complicații pe care în mod normal medicul le-ar putea trata mai devreme, înainte de a se agrava, accentuează dr. Dorel Oprea.

De exemplu, dacă suspectați o hernie, este recomandat să consultați un medic specialist pentru că acesta ar putea pune un diagnostic și intervenii înainte de apariția oricăror complicații. Dacă așteptați mult timp, fie că este vorba de dureri abdominale, pe măsură ce o boală progresează, aceasta poate avea consecințe ireversibile asupra organismului.

Oamenii se feresc de cele mai multe ori să ajungă „la cuțit”, ținând cont și de contextul pandemic, și se întreabă dacă nu cumva există alt tratament decât cel chirurgical pentru a scăpa de hernii. Haideți să aflăm din video interviul Focus Press ce metode de tratament inovative folosesc medicii de la OCH pentru a vă trata cu minim de durere și eficiență maximă, dar și care sunt avantajele chirurgiei laparoscopice.

Ș.L. Dr. Dorel OPREA, medic primar Chirurgie Generală – Ovidius Clinical Hospital

Reporter: Care sunt principalele probleme de sănătate semnalate de constănțeni atunci când ajung în cabinetul unui medic chirurg?

Ș.L Dr. Dorel Oprea: Ar trebui din start să împărțim suferințele acute și cele cronice. Dacă ne legăm de suferințe acute, de departe simptomul dominant îl reprezintă durerea, durerea localizată cel mai frecvent în regiunea abdominală. Dacă ne legăm de afecțiunile cronice, de foarte multe ori pacienții vin deja investigați. Ei vin cu indicația de a consulta un medic chirurg, și atunci lucrurile sunt foarte clare, investigația fiind făcută fie în OCH, fie în altă parte.

Rep.: Oamenii se feresc de cele mai multe ori să ajungă „la cuțit”, ținând cont și de contextul pandemic, și se întreabă dacă nu cumva există alt tratament decât cel chirurgical pentru a scăpa de hernii?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: În ceea ce privește tratamentul herniilor tratamentul este strict chirurgical, neexistând nicio altă posibilitate de a repara un defect pe o cale anatomică sau neanatomică să zicem dacă este vorba de eventrații de data asta.

Rep.: Care sunt semnele și simptomele herniilor?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Dacă ne referim la herniile inghinale, principalul simptom îl reprezintă durerea la nivelul canalului inghinal și prezența unei formațiuni pseudotumorale mai mare sau mai mică, formațiune care crește odată cu efortul fizic. Pacientul este îngrijorat și de durere și de prezența acelei pseudotumorale, adresându-se medicului și de cele mai multe ori chirurgului, deoarece, cu toate mijloacele de informare de astăzi, oamenii știu din start că este vorba de o hernie inghinală.

Rep.: Care sunt cauzele și factorii de risc?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Cauzele trebuie din start să le împărțim așa cum didactic vorbim de hernii congenitale, herniile cu care se nasc pacienții și herniile dobândite. Aceste hernii, de cele mai multe ori, sunt legate de efortul fizic în contextul unei moșteniri genetice să zic așa, adică un țesut elastic de proastă calitate de cele mai frecvente ori. Mai sunt și herniile de bătrânețe, atunci când țesuturile, cu voia sau fără voia noastră, își pierd din calitate, din elasticitate.

Rep.: Ce posibile complicații pot să apară în cazul unei hernii netratate?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Complicațiile cele mai frecvente reprezintă încarcerarea atunci când, în sacul de hernie, prin ruptura respectivă pătrunde unul sau mai multe organe și nu mai intră în cavitatea abdominală. Și mai grav strangularea, atunci când organele respective încep să intre în suferință din cauza torsiunii sacului de hernie, fie din cauza comprimării arterelor și venelor.

Rep.: De ce herniile de disc lombare și cervicale sunt apanajul neurochirurgiei?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Pentru că așa sunt specialitățile împărțite și neurologii își împart această patologie împreună cu neurochirurgii. Pot să vă spun că există doar faze neurologice și faze neurochirurgicale.

Rep.: Ce este hernia diafragmatică?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Hernia diafragmatică face parte din herniile interne. De data aceasta ieșirea organului se face pe o cale anatomică – hiatul esofagian și nu neapărat, ci prin alte locuri pe unde formarea mușchiului diafragm, adică acelui mușchi care desparte cavitatea abdominală de torace, nu este tocmai bine consolidată la naștere.

Rep.: Câte tipuri de hernie diafragmatică congenitală există și care este diferența dintre ele?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: În principal sunt două forme de hernii congenitale, care sunt destul de rare, cel puțin în patologia spitalului unde îmi desfășor activitatea. Astfel, fiind congenitale de cele mai multe ori se rezolvă la pediatrie sau undeva într-o secție în care se tratează copilașii. Unele se rezolvă chiar intrauterin. La adulți, cazuri rare, se operează de obicei herniile care au o simptomatologie, herniile care fac viața de zi cu zi să nu se mai desfășoare în mod normal. Sunt două tipuri mari de hernii congenitale. Unele sunt anterioare și mai mult pe dreapta- Morgagni, iar altele sunt posterioare. Sunt lucruri strict tehnice, adică în locul în care nu s-a închis bine mușchiul diafragm și pe unde au pătruns organele către torace.

Rep.: Ce complicații intraoperatorii și postoperatorii pot să apară în cazul herniilor?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Există soluția chirurgicală clasică și soluția chirurgicală laparoscopică și de aici complicațiile diferă un pic, inclusiv la hernia diafragmatică și cea inghinală. Dacă vorbim de hernia diafragmatică, clasic este destul de dificil din cauza abordului foarte înalt, adică locul unde trebuie să umbli și atunci există șansa de a leza tot felul de organe. Laparoscopic lucrurile sau simplificat mai mult și cred că tinde să devină principala modalitate de rezolvare a herniilor diafragmatice. În ceea ce privește herniile inghinale în abordarea clasică sunt întâlnite sângerări post-intervenții chirurgicale, așa-zisele hematoame postoperatorii. Leziuni ale ductului deferent, adică a ceva ce trece prin canalul inghinal, alte leziuni vasculare și vorbim de herniile necomplicate. În ceea ce privește laparoscopia, complicațiile sunt din ce în ce mai puține și la fel pot fi leziuni vasculare și eventual ale nervilor. Sigur că, așa cum spuneau clasicii, “În chirurgie orice este posibil!”. Se pot leza și organe, se poate leza orice. Depinde de impetuozitatea chirurgului sau a echipei.

Rep.: Care sunt avantajele chirurgiei laparoscopice?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Laparoscopia, la un moment dat, la începutul introducerii ei ca și tehnică avea indicații foarte precise – colecist. A început din ce în ce mai mult să-și găsească locul și în tratamentul acestor hernii. Părerea mea este că va deveni foarte curând gold standard și în rezolvarea herniilor inghinale și diafragmatice. Sigur că diferă foarte mult costurile, pentru că sunt niște materiale care se introduc în laparoscopie. Avantajele laparoscopiei în general sunt estetice, recuperare foarte rapidă. În ceea ce privește rata recidivei statistic se spune că sunt aproximativ egale. În ceea ce mă privește mult mai rapid apar recidivele în intervențiile clasice.

Rep.: Ce sunt herniile ventrale și ce înseamnă de fapt reconstrucția peretelui abdominal? 

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Tot ceea ce înseamnă defect la nivelul peretelui abdominal se încadrează în aceste hernii ale peretelui abdominal ventral. Au început să aibă și aceste tipuri de hernii rezolvare laparoscopică, fie că vorbim de diastază, adică de îndepărtarea mușchilor drepți abdominali de linia mediană, fie că vorbim de hernii ombilicale, hernii ale liniei lui Spiegel. Mai toate au posibilitatea rezolvării laparoscopice.

Rep.: Ne aflăm în scenariul roșu și mulți pacienți au rețineri să vină la medic, să se opereze. În ce constă pregătirea pentru intervenția chirurgicală? Ce ar trebui să știe?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Eu am traversat și traversăm o perioadă destul de dificilă din toate punctele de vedere, pentru că în afară de suferința pacientului legată de operație, apar și problemele psihice. Ce se întâmplă? Dacă se întâmplă? Dacă se duce? Dacă se îmbolnăvește? Pot să vă spun că în prima etapă a pandemiei și noi medicii am fost destul de stresați de ceea ce se poate întâmpla. Acum trebuie să recunosc că OCH-ul s-a adaptat foarte rapid la problematica aceasta. Pacienții pozitivi nu au mai intrat aici și au mers către centrele care erau dedicate COVID-19. S-au luat măsuri foarte serioase în ceea ce privește diagnosticul bolii respective – Computerul Tomograf pulmonar. Cred că a fost prima instituție care a introdus asta deoarece statistic s-a constatat că leziunile pulmonare evidențiate de Computerul Tomograf apar chiar înainte de apariția simptomelor. Alt factor pe care aș vrea să-l semnalez este acela că oamenii, din motivele sus menționate, au stat acasă și au apărut cazuri din ce în ce mai complicate. De teamă oamenii au amânat foarte mult consultul medical. Nici doctorii nu au fost foarte relaxați, fiind în pandemie. Un alt segment interesant a fost cel puțin pentru mine, și aș vrea să vorbesc numai în numele meu, vaccinarea a creat (și nu vreau să pară că sunt pro-vaccinare) un pic de relaxare psihică pentru noi medicii și am constatat că și pentru mulți dintre bolnavi. Lucrurile nu au fost tocmai grozave și bănuiesc că încă nu sunt tocmai grozave din punct de vedere al adresabilității. A scăzut foarte mult adresabilitatea și cazurile care vin sunt din ce în ce mai complicate și mai grele.

Rep.: Ce înseamnă “mai complicate” și “mai grele”?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Adică în loc să-și rezolve o hernie necomplicate vine în momentul în care aceasta se complică – încarcerarea sau strangularea. Asta creează mai multe dificultăți în abordul ei. Pot apărea necroze, însemnând distrugerea țesuturilor care intră în sacul de hernie. Și multe alte probleme legate de abord mai ales.

Rep.: Ce ne puteți spune despre prognosticul tratamentului chirurgical al herniilor ventrale?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: În ceea ce privește laparoscopia, așa cum spuneam, de departe postoperator recuperarea este foarte rapidă. Estetic nu se pune problema, pentru că nu mai apar cicatrici decât 12 mm cea mai mare pe unde intră un trocar. Recuperarea postoperatorie presupune, în ambele variante și clasic și laparoscopic, eforturi fizice mai mici sau reduse o perioadă de timp. În general noi spunem 30 de zile postoperator, fără eforturi fizice mari.

Rep.: Cum decurg intervențiile chirurgicale? Care ar fi practic modalitatea de adresare la medic? Se face o programare în prealabil?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Fie se prezintă la Camera de Gardă sau direct la consult la medicul respectiv cu afecțiunea sau cu suferința acută, vorbim de complicații, fie omul știe că are o hernie de mai mult timp, s-a mărit sau nu, îl deranjează sau ceva s-a întâmplat și se adresează medicului respectiv. Dacă nu este urgență se fac procedurile impuse de conducerea spitalului și procedura este prezentată pacientului – clasic, laparoscopic – și pacientul optează pentru o variantă sau cealaltă. Din ce în ce mai mult pacienții au început să opteze pentru varianta laparoscopică.

Rep.: Este necesară o programare?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Ideal ar fi să treceți pe la medicul de familie, pentru că atunci se scurtează foarte mult drumul, dar dacă lucrurile sunt acute sunt linii de gardă. Non-stop este un chirurg în spital care poate vedea pacientul.

Rep.: Vorbeam de chirurgia laparoscopică. La cât timp după intervenție își reia bolnavul activitățile curente?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: De cele mai multe ori pacienții pleacă chiar a doua zi acasă sau prima zi postoperator sau a doua zi cei mai mulți. Activitățile curente fără eforturi fizice mari, cele curente, ceea ce înseamnă viața de zi cu zi, se pot relua imediat postoperator sau postexternare ca să fiu mai corect.

Rep.: Cum ați descrie relația pacient-chirurg pe durata tratamentului efectuat la OCH?

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: De cele mai multe ori pacienții au numărul de telefon al OCH sau al medicului care a efectuat intervenția. De cele mai multe ori consultațiile sunt efectuate în ambulatoriul spitalului sau țintit în gărzile medicului curant, cel care a efectuat intervenția. În ceea ce privește colectivul de aici medicii sunt foarte deschiși și colaborează în ceea ce înseamnă urmărire postoperatorie.

Rep.: Vă rog să transmiteți un mesaj pentru toți cei care au probleme de sănătate și evită să se adreseze unui medic specialist în această perioadă.

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Cu cât lași un lucru rău apărut în organism să perpetue și să speri că se vindecă de la sine, cu atât îngreunezi intervenția chirurgicală și evoluția postoperatorie. În momentul în care apare o leziune, ceva care nu este în regulă cu organismul tău, este bine să consulți un medic, chiar dacă începi cu medicul de familie cum pare a fi logic sau să te adresezi direct specialistului. On-line-ul este plin acum de păreri și a început să domine site-urile medicale. Din nefericire trebuie să fac o remarcă și anume că nu cele mai grozave lucruri le găsim pe site-urile respective sau pe grupurile formate pe diverse specialități.

Rep.: Merită să adăugăm că acest interviu nu înlocuiește vizita la un specialist și chiar dacă este pandemie, nu așteptați până în ultimul moment pentru a deschide ușa cabinetului unui medic chirurg care poate să recurgă la cele mai bune metode de tratament pentru voi, cu toate măsurile de precauție legate de COVID-19, iar echipa chirurgicală de la OCH este pregătită să vă ofere servicii medicale de înaltă calitate și îngrijire postoperatorie în cele mai sigure condiții. Vă mulțumim!

Ș.L. Dr. Dorel Oprea: Cu mare drag!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.