Începând de pe data de 13 februarie a.c., românii care au un deces în familie beneficiază de un ajutor mai consistent din partea statului, pentru ajutorul de înmormântare. Astfel, față de 2024, suma oferită a fost majorată cu nu mai puțin de 1.053 de lei. Banii pot fi însă obținuți doar în anumite condiții.
La începutul acestui an, Guvernul a majorat semnificativ ajutorul pe care îl primesc familiile care pierd pe cineva drag. Mai exact, suma oferită ca ajutor de înmormântare a fost majorată cu peste 1.000 de lei față de cea de anul trecut.
Conform prevederilor Legii nr. 10/2025 privind bugetul asigurărilor sociale de stat, ajutorul oferit în cazul decesului unui asigurat sau al unui pensionar este de 8.620 de lei. În cazul decesului unei persoane neasigurate, ajutorul oferit de stat este de 4.310 lei. Față de anul trecut, a fost crescută valoarea acestui ajutor cu nu mai puțin de 1.053 de lei, scrie bugetul.ro
Ajutorul de deces este acordat unei persoane care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare, acesta putând fi, după caz, soțul supraviețuitor, un copil, un părinte sau orice altă persoană care prezintă această dovadă. Pentru a beneficia de banii acordați de stat, este necesară depunerea unei cereri însoțite de mai multe documente, inclusiv certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului și dovezi care atestă suportarea cheltuielilor legate de deces.
Ajutorul de deces poate fi solicitat la Casele de Pensii teritoriale în termen de maximum 3 ani de la data emiterii certificatului de deces Plata se efectuează în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.
Cazurile în care se acordă acești bani
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), ajutorul de deces se acordă în cazul decesului:
- asiguratului;
- pensionarului;
- persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă;
- persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu;
- unui membru de familie al asiguratului, pensionarului sau al persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului, care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
L.M.