Pentru funcţia de preşedinte al României concurează 11 candidaţi, dintre care patru independenţi. Pentru prima dată în istoria post-decembristă, PSD nu are candidat propriu la alegerile prezidenţiale. Premierul Marcel Ciolacu, singurul candidat PSD care a ratat finala prezidenţială în ultimii 35 de ani, a refuzat să intre din nou în competiţie. Prin urmare, social-democraţii mizează pe fostul liberal Crin Antonescu, candidatul comun al coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorităţi naţionale.
Totuşi, pe buletinul de vot se regeşte numele unui fost lider PSD: Victor Ponta, revenit în competiţia pentru Cotroceni după 10 ani, de această dată ca independent. Preşedintele USR Elena Lasconi, finalista alegerilor din toamnă, se luptă pe acelaşi culoar electoral cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan, intrat în cursă tot ca independent. Partidele suveraniste – AUR şi POT – au decis ca Anamaria Gavrilă să se retragă pentru a nu diviza voturile, iar candidat comun a rămas George Simion, care încearcă să transfere electoratul lui Călin Georgescu.
Pe buletinul de vot figurează şi Cristian Terheş, ales europarlamentar pe lista AUR. Terheş a candidat şi în toamna 2024, când a obţinut doar 1%. De asemenea, Silviu Predoiu, fostul şef al SIE, candidează din nou la prezidenţiale, după ce la alegerile din noiembrie s-a clasat pe ultimul loc.
Alți candidați sunt Lavinia Șandru, de la PUSL, Ion Banu, candidat independent, Daniel Funeriu, candidat independent și Sebastian Constantin Popescu de la Partidul Noua Românie.
M.G.