Alexandru Rafila: Pericolul privind blocarea secțiilor ATI nu trebuie subestimat. Izolarea focarelor, esențială

0
211
Sursa foto: digi24.ro

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, și-a exprimat preocuparea, într-o intervenție la Realitatea Plus, în legătură cu creșterea constantă a cazurilor zilnice de Covid-19 și a deceselor.

Dacă trendul va continua să fie crescător, există riscul ca secțiile de Terapie Intensivă să fie blocate, atrage atenția reprezentantul României la OMS.

În ultimele două săptămâni, am înregistrat constant peste 1.000 de cazuri zilnic. Acest trend este, din nefericire, crescător. Trebuie să vedem dacă azi reprezintă o excepție sau acest trend crescător va continua. Preocuparea se mută în zona secțiilor ATI, care au aproape 500 de persoane internate. La începutul lunii iunie, aveam sub 150 de persoane internate. Este un număr important și de decese, în jur de 40 zilnic, o cifră preocupantă. Numărul mare de infectări duce la apariția cazurilor complicate. Dacă acest trend va continua, există un pericol legat de blocarea secțiilor de ATI și acest lucru nu trebuie subestimat”, a atras atenția Rafila.

Reprezentantul României la OMS a subliniat că izolarea focarelor este esențiată în combaterea transmiterii virusului. Despre prognoza INSP referitoare la posibila evoluție negativă a epidemiei, conform căreia am putea ajunge la 70 de decese pe zi, iar în septembrie s-ar putea atinge capacitatea maximă a secțiilor ATI, Rafila și-a exprimat rezerva în a lua în calcul ”doar un model matematic”

Am auzit scenarii mult mai optimiste în ultima perioadă. Lucrurile nu stau doar în niște modele matematice pe care le urmărim cu rigurozitate. Lucrurile sunt în dinamică, foarte mulți factori influențează evoluția. Sunt rezervat în a lua în discuție doar un model matematic, care nu ține cont, de exemplu, de vârsta persoanelor care se infectează. Scenariile sunt mai puțin relevante. Trebuie să ne referim la perioade puțin mai scurte. Dacă ar fi să pot influența o decizie, cred că importantă este lupta în focar. Identificarea focarelor, a contacților și persoanelor suspecte poate duce, în aproximativ două săptămâni, la o inversare a trendului, mai ales dacă sunt dublate de unele măsuri, precum masca în spațiile aglomerate sau reducerea programului cluburilor”, a spus președintele Societății de Microbiologie, potrivit realitatea.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.