Alexandru Rafila: varianta Omicron ar putea avea trei scenarii de evoluție în România

0
322
Foto cu rol ilustrativ

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că varianta Omicron ar putea avea trei scenarii de evoluție în România. „Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia de sărbători şi mai ales după sărbători, în ianuarie”, a spus el. Însă, Rafila exclude un nou lockdown în România în acestă perioadă, dar îi îndeamnă pe români la precauție şi responsabilitate.

Lumea are impresia că pandemia s-a încheiat. În loc să avem sărbători liniștite, facem tot posibilul să le stricăm. Comportamentul individual este cel care o sa dicteze situaţia pe care o să o întâmpinam de sărbători şi mai ales după sărbători, în ianuarie. Faptul că ne aflam pe un trend descendent ar trebui consolidat. Măcar să se golească spitalele. Încă sunt cifre îngrijorătoare. Așteptările doar din partea Ministerului Sănătății sunt insuficiente”, a declarat Alexandru Rafila, luni seara, la România TV. El a explicat mai departe că, până acum, s-a constatat că varianta Omicron se transmite mai repede decât celelalte, conform gândul.ro.

De aici plecam cu 3 scenarii. Cel favorabil ar fi ca acesta sa se transmită mai repede, dar patogenitatea să fie mai mică. Ar deveni o viroză respiratorie obișnuita. Celelalte doua scenarii nu sunt la fel de optimiste. A doua varianta ar putea fi cu simptomatologie nemodificata faţă de varianta Delta. Asta ar duce la o şi mai mare aglomerare a sistemului de sănătate. Cel mai rău scenariu ar putea consta într-o evoluție în care ai un număr mare de cazuri şi o simptomatologie mai gravă decât în cazul variantei Delta. Eu cred că o sa fie una dintre primele 2 variante. În general, în cazul acestor viroze, cu cât creste transmisibilitatea, s-a observat că patogenitatea tinde să scadă”, a mai spus Rafila.

Andriana MAKRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.