Alți 15 cetățeni afgani, colaboratori ai Armatei Române și studenți cu burse în România, evacuați de MAE

0
223
Misiune de repatriere pe aeroportul din Kabul. FOTO MAPN cu rol ilustrativ

Alți 15 cetățeni afgani au fost evacuați cu succes sâmbătă, 4 septembrie a.c., din Afganistan, pe cale terestră, și se află în siguranță pe teritoriul Pakistanului.

Cetățenii afgani evacuați în acest grup sunt colaboratori ai forțelor armate române, precum și studenți cu burse în România și au fost preluați de către un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad. Ei au fost transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că și pentru membrii acestui al doilea grup de cetățeni afgani evacuați misiunea diplomatică de la Islamabad a emis vize și documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez fiind, de asemenea, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță.

Până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstituționale, activate la 13 august a.c. și coordonate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au fost evacuați din Afganistan 76 de cetățeni afgani din categoriile amintite, care se adaugă evacuării cu succes a tuturor celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați (astfel că, în prezent nu mai sunt cetățeni români pe teritoriul afgan care să solicite evacuarea), precum și a șapte cetățeni ai unor state aliate.

MAE informează că Celula de criză interinstituțională își continuă activitatea și întreprinde demersuri, în regim de permanență, 24/7, pentru gestionarea situației cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus care și-au manifestat dorința de a fi evacuați în România: procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea și validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituțională de criză menține o legătură permanentă cu partenerii internaționali.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.