Amenzi de 368.000 de lei în 5 zile în urma controalelor inspectorilor sanitari veterinari pe litoralul românesc

0
208
Inspectorii DSVSA au constatat mai multe nereguli pe litoral. FOTO DSVSA

Seria controalelor Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, pe litoral, este în plină desfășurare la unităţile de alimentație publică aflate în cele șapte zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.


Medicii veterinari care activează în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2020,” au verificat, în intervalul 3 – 7 august, 163 de unități de alimentație publică:

  • 54 de restaurante,
  • 2 cafe-baruri,
  • 2 pizzerii,
  • 23 de unităţi tip fast – food,
  • 4 braserii,
  • 12 unităţi de tip bufet,
  • 15 baruri,
  • un snack-bar,
  • 3 rulote,
  • 28 de magazine alimentare,
  • 10 laboratoare de cofetărie/patiserie,
  • o gelaterie,
  • un stand cu produse alimentare,
  • 3 unități tip bistro,
  • o tonetă
  • o autoutilitară.

Cu această ocazie au fost constatate abateri de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor la 60 de unități, respectiv: 18 restaurante, 8 unități tip fast – food, 8 unități tip bufet, o rulota, 6 magazine alimentare, 7 baruri, 2 bistro, o braserie, 2 laboratoare cofetărie/patiserie, un mijloc de transport auto și un stand cu produse alimentare.

Neregulile au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 368.000 de lei. De asemenea, a fost emisă o Ordonanța de suspendare temporară a activității pentru o unitate de tip fast food și au fost confiscate şi retrase de la vânzare 118 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Dintre deficiențele constatate de inspectorii sanitari veterinari cu ocazia acestor controale menționăm:

  • manipularea neigienică a produselor alimentare;
  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare;
  • depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică;
  • funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.