De joi, 10 martie a.c., Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a demarat controale în benzinării.
În perioada 10 – 16.03.2022 s-a desfăşurat Campania de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activităţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor auto.
Acțiunile de control au avut caracter inopinat și s-a urmărit modul în care angajatorii din acest domeniu respectă prevederile legale în ceea ce privește timpul de muncă și de odihnă al salariaților, repausul săptămânal, munca suplimentară și programul de lucru.
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control relații de muncă au verificat 15 agenți economici și au initiat zece controale, care vor fi finalizate in zilele următoare. Aceștia au aplicat două sancțiuni contravenționale, constând în amenzi în valoare de 3.000 de lei, și au dispus cinci măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Cele mai frecvente încălcări ale reglementărilor care vizează relaţiile de muncă se referă la:
- neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală şi neacordarea repausului săptămânal;
- neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi;
- nerespectarea obligaţiei privind repartizarea programului de lucru, în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și sănătate de muncă au finalizat 33 de controale în bezinării, unde au aplicat șase sancțiuni constând în patru amenzi, în valoare de 16.500 de lei, și două avertismente. Aceștia au dispus 6 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.
Deficiențe:
- Marcarea căilor de acces nu era vizibilă pe toată suprafața stației de carburanți și înălțimea maximă a autovehiculelor care pot intra în stațiile de carburanți nu era inscripționată / vizibilă;
- angajatorul nu era în posesia Buletinului de verificare a Rezistenței de Dispersie;
- angajatorul nu efectuase instruirea lucrătorilor la angajare, periodic și ori de câte ori este necesar;
- nu a fost realizată punerea la pământ a rastelelor de butelii;
- nu a fost efectuat controlul medical periodic al lucrătorilor.
V.I.