Amenzi usturătoare şi zeci de kg de alimente au fost retrase de la comercializare. Medicii veterinari ai Comandamentului Sezon Estival au închis o braserie

0
154

Amenzi de peste 110.000 de lei au fost date de medicii veterinari pentru nereguli constatate în urma unor controale pe litoral. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că în cadrul controalelor au fost verificate aproape 100 de unităţi, printre care restaurante, baruri, braserii, bufete, fast – food-uri, rulote, pizzerii, patiserii şi cofetării şi un supermarket.

Prevenirea riscurilor alimentare şi protejarea sănătăţii publice sunt principalele obiective ale inspectorilor sanitari-veterinari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, în această perioadă. Aceştia verifică modul în care operatorii din industria alimentară respectă condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unităţile de alimentaţie publică de pe litoral.

În plus faţă de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor şi cerinţele de igienă alimentară, cât şi a celor privind distanţarea fizică a clienţilor aflaţi la terase şi în alte unităţi de alimentaţie publică, a purtării măştilor de protecţie pentru personalul angajat şi realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu substanţe virucide care să asigure atât dezinfectarea mâinilor clienţilor, dar şi a echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

Ca urmare a acţiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul acestei structuri cu caracter temporar, nu s-a înregistrat nicio toxiinfecţie alimentară care să pună în pericol sănătatea turiştilor.

În ultimele 3 zile ale săptămânii trecute, medicii veterinari care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, au verificat 94 de unităţi respectiv: 28 de restaurante, 3 baruri, un snack-bar, 2 braserii, 5 unităţi de tip bufet, 16 unităţi tip fast – food, 7 rulote, 3 pizzerii, o patiserie, 7 laboratoare de cofetărie/patiserie, 17 magazine alimentare, o tonetă, un supermarket, o gelaterie şi o unitate cu produse congelate.

Cu ocazia acestor verificări s-au constatat o serie de neconformităţi: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost sancţionate 24 de unităţi cu amenzi în cuantum de 111.800 de lei astfel: 6 restaurante, 4 unităţi tip fast – food, 2 pizzerii, 2 braserii, un bar, 3 unităţi tip bufet, un supermarket, 3 magazine alimentare, un laborator de cofetărie/patiserie şi o rulotă.

De asemenea, a fost emisă o Ordonanţă de suspendare temporară a activităţii pentru o braserie şi au fost confiscate şi retrase de la vânzare 17,3 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr de telefon funcţionează în paralel cu cel al Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Menţionăm că, în perioada 14-16 august 2020, la aceste numere de telefon puse la dispoziţia cetăţenilor, nu a fost înregistrată nicio sesizare.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.