A fost cercetat, judecat și condamnat de către instanța de fond pentru fraudă informatică, după ce ANAF a trimis o somație unei persoane să achite impozitul aferent, amenzi și penalități pentru nedepunerea declarației fiscale, fiind vorba de câștiguri din jocuri de noroc (circa 1.800 de lei). Cum persoana în cauză nu jucase, a mers să vadă despre ce e vorba, astfel ieșind la iveală că un alt bărbat, M. D., se folosise de datele a 31 de persoane pentru a realiza câștiguri. A fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, dar decizia nu a fost definitivă și a fost înregistrat apelul, care se va judeca pe 2.03.2023.
M. D. s-a folosit de datele a circa 31 de persoane, fără acordul acestora, creând conturi pe platforma de jocuri online superbet.ro (pariuri sportive), în scopul de a se obţine un beneficiu material reprezentat de bonusul acordat de către Superbet Interactive (România) Limited, cauzând astfel un prejudiciu de 15.500 lei (500 lei pentru fiecare dintre cele 31 de conturi create) în dauna Superbet.
Prin ordonanţa organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din data de 05.11.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de fraudă informatică, constând în aceea că, la data de 18.05.2016, o persoană necunoscută a introdus datele de identitate ale unei persoanei vătămate pe platforma de jocuri online superbet.ro, utilizând adresa de email şi ataşând o fotografie a cărţii de identitate a acesteia, iar astfel a creat un cont de joc prin intermediul căruia a încasat suma de 1.805 lei, cu titlul de câștig din jocuri de noroc, sumă în legătură cu care persoana vătămată a fost somată de către Agenția Națională de Administrare Fiscală să achite impozitul aferent, amenzi și penalități pentru nedepunerea declarației fiscale.
Prin ordonanţa organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din data de 27.02.2020, confirmată de procuror, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de M. D., pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, prev. şi ped. de art. 249 Cod penal.
Declarația inculpatului: Nu știu de unde aveam datele lor personale
La data de 06.03.2020 a fost audiat M. D., care a precizat că unele persoane sunt rudele lui, altele cunoștințe, foști colegi de liceu sau facultate.
Acesta mai declarat că a jucat şi pe numele său, expunând modalitatea în care şi-a creat un cont, respectiv a încărcat fotografia cărţii sale de identitate, s-a deplasat la casieria unităţii din apropierea casei sale, pe bd. Tomis din Constanța, şi acolo a depus o sumă de bani cu care urma să parieze, pentru a primi un bonus.
,,Uneori mai şi pierdeam, dar uneori şi mai câştigam şi atunci mă duceam la casieria aceeaşi unităţi de unde ridicam sumele de bani, iar când nu era pe numele meu, casierul de la unitate nu îmi cerea cartea de identitate a câştigătorului. Eu mă duceam doar cu codul care era primit de mine online la deschiderea contului. Am efectuat aceste încărcări de pe numele mai multor persoane deoarece eu primeam la fiecare deschidere un bonus în bani, care era în cuantum de cât băgai prima oară, şi acesta era dublu, respectiv am depus 500 lei şi superbetul fiind prima depunere îmi dubla banii de joc. Din acest motiv am jucat pe numele părinţilor mei, a bunicii şi a altor rude. Declar faptul că am pus la fiecare cont deschis numărul meu de telefon. Nu ştiu cum am ajuns în posesia cărţii de identitate a anumitor persoane”, a spus inculpatul.
A fost trimis în judecată pentru fraudă informatică, pe 27.12.2021, la Judecătoria Constanța, iar pe 25.08.2022 a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.
Decizia nu a fost definitivă, apelul fiind înregistrat la Curtea de Apel Constanța pe 27 septembrie 2022. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 2.03.2023.
Liliana BELCIUG
Are si gatul stramb saracul