Lucian Heiuș, președintele ANAF, le recomandă românilor să verifice foarte bine de unde își comandă bucatele pentru masa de Paște. Motivul ar fiacela că dacă produsele nu sunt preparate în laboratoare autorizate, adică cele care plătesc impozit, există riscul îmbolnăvirilor.
În apropierea sărbătorilor, oricare ar fi acestea, există multe gospodine care prepară acasă cozonaci, plăcinte sau alte bunătăți, pe care apoi le vând pe internet sau cunoscuților. În mare parte, la serviciile lor apelează persoane care nu au timp să-și prepare singure, care nu știu sau care nu vor să cumpere din magazine, mai ales că preparatele făcute acasă sunt superioare celor din supermarket.
Numai că intervine ANAF cu recomandări în cazul clienților, pe care îi avertizează că se pot îmbolnăvi dacă își cumpără preparatele de la cineva care nu plătește impozit.
„Recomandarea mea pentru cei care vor să cumpere din sistemul online este să verifice dacă acestea sunt produse în laboratoare autorizate și dacă cei care livrează sunt autorizați. Altfel riscă posibilitatea de a se îmbolnăvi”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.
Tot el a mai precizat că ANAF stă cu ochii pe firmele de curierat prin intermediul cărora monitorizează activitatea celor care vând produse precum cozonacii de paște, pentru a vedea dacă declară sau nu aceste venituri.
„Există o declarație 395 din care firmele de curierat raportează toate livrările și cele care se fac prin plată ramburs. Dacă sesizăm că la o persoană fizică sau juridică are livrări prin ramburs mari și nu au declarat acești bani, va intra în analiza noastră de risc și va fi verificată”, a mai declarat Lucian Heiuș pentru Antena 3 CNN.
Prin urmare, gospodinele care pregătesc cozonacii pentru a-i vinde de paște, trebuie să fie atente cum își selectează clienții și metoda de livrare, dat fiind că ANAF veghează asupra ”sănătății” oamenilor.
Daniel ALBU