Analize și teste gratuite pentru persoanele suspectate de afecțiuni alergice

0
3235
Foto-ziaruldeiasi.ro

Persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice, le sunt decontate analizele și testele specifice necesare diagnosticării. 

 Noua lege  privind protecția drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecțiuni alergice, intră în vigoare odată cu cadrul normativ pentru protecția, siguranță vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum și ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu următoarele boli și afecțiuni alergice:   

  • a) astm bronșic; 
  •  b) rinită alergică; 
  •  c) alergie alimentară; 
  •  d) rinoconjunctivita alergică; 
  •  e) dermatită alergică; 
  •  f) anafilaxie. 

 Prezența lege nu se aplică persoanelor diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu intolerante alimentare sau boală celiaca. Persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice le sunt decontate analizele și testele specifice necesare diagnosticării.    

Decontarea prevăzută la alin. (1) din legea 4/2021 se realizează prin Casă Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezenței legi.   Art. 10. – (1) din legea 4/2021 Fiecare persoană care nu a împlinit vârstă de 18 ani și care prezintă risc de șoc anafilactic beneficiază, anual și în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog.     (2) Dozele de adrenalină prevăzute la alin. (1) se distribuie cu începere din prima zi lucrătoare a lunii ianuarie și se decontează potrivit normelor metodologice de aplicare a prezenței legi.   (3) În fiecare dintre instituțiile și unitățile menționate la art. 6 se impune existența a cel puțîn unei doze de adrenalină pentru autoinjectare, încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.