Anchetă. Containerele cu deşeuri descoperite în Portul Constanţa urmau să ajungă la o firmă din Ploieşti

0
3197

Zeci de containere cu deşeuri au ajuns în Portul Constanţa, săptămâna trecută. În urma verificărilor, desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, au fost identificate două societăţi comerciale, una de pe raza judeţului Prahova, iar alta din municipiului București, care efectuau activități de import ilegal de deșeuri în România. Mărfurile erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate, însă în realitate erau deşeuri inutilizabile.

Pe data de 7 aprilie, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa și ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au efectuat controlul fizic la cinci containere descărcate de pe o navă, pavilion Liberia, aflată în Portul Constanța Sud Agigea. Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar mărfurile proveneau de la o societate din Belgia.

S-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerele conţineau produse din material plastic inutilizabile, în interior au fost constatate deşeuri lemnoase, metalice precum şi deşeuri periculoase (acumulatori şi componente metalice, scule electrice).

De asemenea în aceeaşi dată, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au mai efectuat controlul fizic asupra unui container, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud  și  Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, descărcat în Portul Constanța Sud Agigea de pe o navă, pavilion Liberia. Containerul a fost încărcat în Canada.

În urma verificărilor s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală containerul figurează ca fiind umplut cu articole de uz gospodăresc, familial, uzate, s-a stabilit faptul că, mărfurile erau de fapt deșeuri inutilizabile.

În continuarea cercetărilor au mai fost identificate 50 containere, aflate în terminalul portului Constanța Sud Agigea, precum şi alte 15 containere care sunt în curs de verificare.

Cercetările continuă, iar conform surselor noastre, firma la care ar fi trebuit să ajungă cele 50 de containere cu gunoaie descoperite în Portul Constanța Sud Agigea este SC Otodix SRL, din satul Zahanaua, comuna Târgșoru Vechi, la câțiva kilometri de Ploiești. Acționar unic și administrator al societății este Sorin George Păduraru. Firma se ocupă de reciclarea deşeurilor de ambalaje de hârtie, carton, PET, plastic.

Mai multe detalii:

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.