„Casa cu Lei“, cunoscută anterior sub denumirea de „Casa Emirzian“, situată în Zona Peninsulară, una dintre cele mai frumoase clădiri din Constanța, va fi reabilitată. Compania Monsson Trading a depus, în acest sens, un memoriu de prezentare la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța, în vederea obținerii avizelor necesare pentru restaurarea acestui obiectiv.
Monsson Trading, companie controlată de Andrei Muntmark, a depus la Agenția pentru Protecția Mediului din Constanța un memoriu de prezentare pentru reabilitarea monumentului istoric „Casa cu Lei“ din Zona Peninsulară. Proiectul presupune realizarea lucrărilor de reabilitare, consolidare, restaurare, reamenajare, reconstruire, reparare, modificare, restaurare împrejmuire, organizarea execuției, cu scopul continuării destinației avute începând cu 1976, anume de alimentație publică.
Investiția propune amenajarea unei bucătării și a unei anexe la demisol, saloane de mese la parter și etajul I, a unui salon open-space pentru alimentație publică / activități și evenimente culturale, și anexe la mansardă, toate urmând a fi executate în baza studiilor și expertizelor de specialitate elaborate și a avizelor obținute, în baza Certificatului de urbanism nr. 3226/28.11.2023, emis de Primăria Municipiului Constanța.
Obiectivul „Casa cu Lei“, fosta „Casă Emirzian“, datată 1898-1902, este monument istoric de arhitectură de valoare națională – grupa A.
După lucrările de intervenții, consolidări și restaurare din anii 1975 – 1976, clădirea a funcționat în perioada socialistă ca Restaurantul „Casa cu Lei“, cu alimentație publică (mai multe saloane de restaurant la parter, etajul I, bucătărie cu anexele sale la demisol) și anexe și două unități (apartamente) de cazare de protocol, la mansardă. Prin realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii monument istoric, noul proprietar își propune să revitalizeze și să pună în valoare imobilul, păstrând funcțiunea de alimentație publică, prin redeschiderea unui restaurant de înaltă ținută.
În baza studiilor de specialitate, se propun câteva modificări interioare, cu intervenții care să păstreze în cea mai mare măsură substanța identificată ca originară a monumentului istoric și unele recompartimentări care să permită funcționarea optimă, cu respectarea reglementărilor în vigoare, în vederea cât mai bunei funcționări a clădirii.
Costurile investiției se ridică la valoarea de 4.750.927 de lei, iar lucrările se vor realiza în perioada de valabilitate a autorizației de construire, de 24 de luni.
Anterior să ajungă în patrimoniul societății Monsson Trading, clădirea a fost deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Și acesta avea planuri pentru reabilitarea imobilului, obținând în 2021 și un certificat de urbanism în acest sens, însă planurile nu au fost concretizate. În 2023, ,,Casa cu Lei“ a fost vândută către Monsson Trading.
Încă de la momentul achiziției, Andrei Muntmark, directorul general al Monsson Trading, anunța că intenția sa este de a restaura monumentul istoric și de a-l readuce la adevărata sa valoare.
„Intenția noastră este de a restaura monumentul istoric și de a-l readuce la adevărata sa valoare. În acest moment, estimăm că renovarea va dura circa trei ani, dintre care, în primul an, ne vom concentra pe obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare demarării lucrărilor de renovare pentru un astfel de monument istoric, iar în următorii doi ani vom face renovarea propriu-zisă“, a declarat Andrei Muntmark, directorul general al Monsson Trading.
„Casa cu Lei“ este una dintre clădirile istorice de referință pentru orașul Constanța, fiind construită între 1895 și 1898, la inițiativa omului de afaceri de origine armeană Dicran Emirzian. Imobilul a fost ridicat după planurile arhitectului Ion Berindei, având un stil arhitectural ce aparține eclectismului, cu elemente din componența clasicismului, renașterii și barocului. Numele său provine de la cei patru lei prezenți pe capitelurile coloanelor de la intrare, un element ce se regăsește pe multe alte schițe ale celebrului arhitect.
„Casa cu Lei“ este situată la intersecția străzilor Dianei și Nicolae Titulescu, iar în prezent este înscrisă în patrimoniul arhitectonic al României și declarată monument istoric de categoria A.
Monsson Trading este o societate parte a Grupului Monsson din Constanța, fiind fondată în anul 2009. Firma furnizează atât electricitate, cât și gaze naturale, și este specializată în achiziția de energie verde. Compania cumpără electricitate de la mai mult de 50 de producători de energie din surse regenerabile din România.
Societatea deține mai multe bijuterii arhitecturale din Zona Peninsulară, iar o parte din acestea au intrat în reabilitare. Casa Albert Theiler este actualul sediu al companiei și a fost restaurată în anul 2022, Casa Take Manicatide se află în proces de reabilitare, cât și fostul Hotel Bulevard.
Andreea CONDURACHE