Angajații Diviziei Petrochimie ai Rompetrol, speriați că rămân fără loc de muncă în urma zvonurilor de vânzare către PKN Orlen

1
3976

Deși Rompetrol neagă zvonurile că are de gând să vândă una dintre diviziile rafinăriei de la Midia, panica se amplifică în rândul angajaților, speriați că vor rămâne fără locurile de muncă.

În luna decembrie 2021, potrivit ZF.ro, Chimcomplex Borzeşti (CHOB), business controlat de Ştefan Vuza, a anunţat într-un raport publicat săptămâna trecută, că strategia de dezvoltare a societăţii include şi oportunitatea dezvoltării unor parteneriate şi a achiziţiei Rompetrol (KMG International), urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022.

În replică, reprezentanții Rompetrol au precizat că:

„Grupul KMG International N.V. (din care fac parte Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services) ia act de relatările recente din mass-media din Polonia şi România, privind interesul manifestat de Polski Koncern Naftowy Orlen SA (PKN Orlen) şi Chimcomplex (CHOB) faţă de business-ul Grupului KMG International.

Ocazional, Grupul KMG International se angajează în discuţii cu diferite părţi cu privire la unele potenţiale tranzacţii şi/sau cooperări, care vizează diferite oportunităţi de dezvoltare, în măsura în care o astfel de colaborare poate aduce valoare adăugată sau sinergie activităţilor KMG International.

În prezent, nicio tranzacţie nu se află într-o etapă definitivă şi nu există o certitudine că va avea loc vreo tranzacţie cu oricare dintre potenţialii parteneri“.

Numai că începutul de an a venit cu îngrijorări pentru angajații diviziei Petrochimie, unde se produc polimeri. Zvonurile care umblă printre angajați este că vânzarea către Polski Koncern Naftowy Orlen SA (PKN Orlen) este deja o afacere încheiată, iar venirea polonezilor va aduce cu ea și multe concedieri.

La sfârșitul anului 2021, Rompetrol anunța că

„În prezent, Grupul KMG International este în plin proces de actualizare a strategiei sale de dezvoltare pe termen mediu și lung, în linie cu obiectivele Uniunii Europene privind tranziția energetica și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțîn 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Aceste obiective reprezintă o provocare pentru industria petrolului și a gazelor naturale și determină numeroase consecințe pentru principalii actori. Aceștia sunt nevoiți să aibă în vedere un nou set de provocări legate de reglementări și piață, dar și să își extindă gama de servicii și soluții într-un ritm mult mai alert.

(…)

Adoptarea tehnologiilor în curs de maturizare poate atrage după sine incertitudinea cu privire la costurile de investiții și exploatare, precum și o provocare legată de alegerea momentului optim pentru implementare. În plus, aceasta va solicita și o dezvoltare rapidă a capacităților necesare în afara sferei convenționale de petrol și gaze naturale.

În acest sens, unul din aspectele luate în considerare și analiza de Grup îl reprezintă și stabilirea unor discuții cu companii care au experiență în proiecte de decarbonizare. Noua strategie este în curs de dezvoltare și este prematur în acest stadiu să oferim alte informații, daca aceste discuții se vor reflecta și în colaborări/parteneriate.”

Cătălin SCHIPOR

1 COMENTARIU

  1. afirmatii total nefondate.divizia petrochimie nu este si nu a fost sub semnul intrebarii.cu atat mai putin personalul.in ultimii 15 ani nu a fost concediata nici macar o singura persoana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.